[操作疑難] 關於雙聲道3.5mm插一問

係咁既 我想整一條3.5mm 去 2個分開左右單聲道3.5mm既線

我想問 個2個分開左右聲道既線可唔可以用雙聲道既插頭呢??

定一定要用單聲道既插頭 thx!

雖然唔係好明你問乜
不過如果你話想將1個3.5mm 公插, 分做左右獨立聲道但又係3個焊點既3.5mm 公插的話

係可以的 (應該話,睇你插落咩地方吧), 最簡單既做法咪將分出黎果面既LR 並聯左佢

L    R   G--------------G  R  L          G  L  R
|      |_____________________|__|                |  |
| _____________________________________|_|

雖然唔係好明你問乜
不過如果你話想將1個3.5mm 公插, 分做左右獨立聲道但又係3個焊點既3.5mm 公插的話

係 ...
shingzhk 發表於 1/6/2013 00:29

你get到我講乜
但我唔係幾睇得明你幅圖= =

你get到我講乜
但我唔係幾睇得明你幅圖= =
無錢無得食 發表於 2013-6-1 00:35

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

... 雙聲道既"插道" ...
無錢無得食 發表於 2013-6-1 00:12

你係想講插座定插頭?

不過無論如何,我認為不應short埋L/R位,因為單聲道插頭的R/GND位係short埋的,插上你的線後就L
/R/GND short晒

你係想講插座定插頭?

不過無論如何,我認為不應short埋L/R位,因為單聲道插頭的R/GND位係short埋的,插 ...
ckshum 發表於 1/6/2013 08:02

插頭

你係想講插座定插頭?

不過無論如何,我認為不應short埋L/R位,因為單聲道插頭的R/GND位係short埋的,插 ...
ckshum 發表於 1/6/2013 08:02

咁其實係要點焊=  =

咁其實係要點焊=  =
無錢無得食 發表於 2013-6-1 08:58

我自己有個圖1咁樣嘅線嚟切換左右聲道嘅。
所以,如果你要駁兩個插頭出左右聲道,應該係好似圖2咁駁法。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你係想講插座定插頭?

ckshum 發表於 2013/6/1 08:02

其實真正個 Spec 應該是怎樣呢?

最近在煩一個問題,我要錄個 mono 的訊號,如果以 Stereo format 錄音,可以把錄音音量較到錄出來的波形剛好去到上下限(以 unsign 8bit/channel 來講,錄出來的 sample byte 可以是 0~255)。但錄出來的 File size 會大一倍,因為多了一個無訊號的右聲道。

但如果以 Mono format 錄音的話,似乎電腦是照樣當 Stereo 分錄左右聲道,然後將左右的平均值寫入檔案(試過幾部電腦,也試過幾個不同錄音程式)。

如果將 mono 訊號只駁去 Stereo plug 的 Tip(左),由於右聲道無輸入(每個 sample 是128),用 Mono format 錄音的話,即使音量同之前一樣,錄出來的檔案,每個 sample 是(左+128)/2,結果只會是 64~192 之間,就算強行加大輸入音量,也只會在 64 和 192 的位置出現 Clipping。如果想錄得 0~255 的 mono 檔,就要將個 mono 訊號同時駁去 Stereo plug 的 Tip 和 Ring。

但我就是搞不清,萬一 Stereo plug 插入 Mono socket 的話,Stereo plug 個 Ring 會駁去 Mono socket 的 Tip?Sleeve?還是空置?

其實真正個 Spec 應該是怎樣呢?

最近在煩一個問題,我要錄個 mono 的訊號,如果以 Stereo format 錄音 ...
C_Law 發表於 2013-6-1 22:54

試過20台 NOTEBOOK, 多數是 REALTEK CHIP, MICROPHONE INPUT, TIP/RING 連在一起 錄到MONO

單獨接 L /R, 另外懸空的話, 錄到很大的嗚嗚聲

但是有一次例外, IBM 的頂級 NOTEBOOK, 真正的 STEREO MIC INOUT, 玩 SDR 必備.

所以應該和SOUND CARD有關