新手淘傢私組件問題

各位大家,有無人可介紹電動升降桌組件商店/淘x網頁?
其次,小弟第一次淘傢私組件,係浙江本來話18KG,
賣主話用順x,運費130人仔,貨到付,
等了四天,收到順x電話,唔送上門,伸要4百幾運費
我立刻call賣主,佢話收個時,順x話佢D貨有26KG,應該要270幾港紙就得,
我call順x佢企硬要4百幾,張單發貨寫明,我再順xhotline,佢都話只係兩百幾港紙,
都唔知係咪派貨個人想吃埋差額,各位大家點做好?

樓主,一切都根番HOTLINE為準,你同HOTLINE講番幾時收到自稱順X既話收你四百幾仲要吾順上門,話會去蘋果同消位會度投訴,我諗不出一日內應該會上門收到貨

有時順X真係有D呃水,因為佢地個網話送上門偏遠地區就要加30蚊運費,但係好多時送貨喎條友都會收你多幾蚊.....我諗你個CASE係送貨條友想打虎頭呢~!!因為順X既送貨喎個區通常都只係喎一兩條友送貨,所以一CHECK就一定CHECK到邊條送貨仔玩野呢。

如果你吾想再等或者吾想同人嘈,你可以叫佢地安排起你就近既順X門市交收,寧願比D的士錢加推車仔算。

去蘋果投訴只係便宜左果送貨員

直接同順豐講, 要求以E-mail 給你該單號的金額証明, 証明應該是收 270 HKD..
然後報警..搵便衣陪同做交收..
果果送貨員實衰硬...

第210章《盜竊罪條例》第17條,載有「以欺騙手段取得財產」這項罪行。當一個人以欺騙手段,不誠實地獲取原本屬於其他人的財物,並意圖永久奪走其他人的財物,就是干犯了這項罪行。

如果經公訴程序定罪,這項罪行的最高刑罰是監禁10年。

真係好難講, 我上次大陸訂磚, 同上個月我個朋友訂傢俬, 個運輸都係話只包送到樓下, 如果要佢"幫手"送上屋企就比啲錢佢... 樓主啲野又唔係好重, 未叫佢比 $2xx 送到樓下再自己拎上屋 lor... 又或者直頭自己去門巿拎 lor...

真係好難講, 我上次大陸訂磚, 同上個月我個朋友訂傢俬, 個運輸都係話只包送到樓下, 如果要佢"幫手"送上屋企 ...
ericyyhk 發表於 2013-6-5 08:29

有些人比人呃完... 就覺得比人呃先正常

update 一下
今朝去分貨站問一下,佢地堅持係4百幾
再打上hotline,今朝個CS話4百幾,
用旺旺call賣主,佢話同大陸順x確定係2百幾港紙,
你話順x係咪玩嘢?

update 一下
今朝去分貨站問一下,佢地堅持係4百幾
再打上hotline,今朝個CS話4百幾,
用旺旺call賣主,佢話 ...
andysin 發表於 2013-6-5 11:02

你用果間係順風 定順豐
...2間公司服務絕對係唔同LEVEL的...
如果係前者.....只能說你用錯了公司

有飛機果間順豐執傢俱執得好嚴
我去西昊買椅, 佛山落嚟走順豐都好似過200
仲未計順豐走傢俱/大件野一定要落木架包住件貨, 果度店家冇可能送木架咁so

真係好難講, 我上次大陸訂磚, 同上個月我個朋友訂傢俬, 個運輸都係話只包送到樓下, 如果要佢"幫手"送上屋企 ...
ericyyhk 發表於 2013-6-5 08:29

一般建築材料運輸送貨以車邊計,即係佢停車你樓下放係馬路邊就完成,上樓一個價,上樓梯又一個價,落單時要先問清楚。
內地買傢俬好多都係車邊交收,香港買通常包送上樓安裝(唔包樓梯)。

一般建築材料運輸送貨以車邊計,即係佢停車你樓下放係馬路邊就完成,上樓一個價,上樓梯又一個價,落單時 ...
edgeyim 發表於 2013-6-5 12:51

停車你樓下放係馬路邊就完成交收的 是叫貨運公司..
送上門完成交收的才能稱為快遞...
依家樓主係比左快遞的錢, 卻收不到快遞的服務...