[操作疑難] 換廁所天花燈, 但有問題!(有圖)

研究左一輪終於知點拆。

請問:
step 1 個電線位點拆架?
step 2 個波浪紋縲絲點檸架(係咪有 special tool, 因為手指太粗入吾到,尖咀又夾吾實)?
thx.

研究左一輪 終於知點拆

請問:
step 2 個波浪紋縲絲點檸架(係咪有 spec ...
372366 發表於 2013-6-5 16:54

請問樓主 點樣拆呢

回復 2# yufleung

其實 step 1 step 2 先後次序吾緊要,只要鬆晒兩邊(左右托/電線喉), 成 set 野就可以由假天花個 hole 放出泥!

Ps. 我呢件野成件都係用 wall 釘釘死,冇得拆細, 要成件拿出來!

Step 1:

趟開四方箱上蓋

箱出線位有個膠杯臣, 用鉗好似拆螺絲咁扭佢出黎就得

Step 2:
睇落應該只係起角o既絲帽黎
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

研究左一輪終於知點拆。

請問:
step 2 個波浪紋縲絲點檸架(係咪有 spec ...
372366 發表於 2013-6-5 16:54

反光罩可以拆出,中間一粒螺絲
拆出後就可落手拆左右兩隻夾

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回復  yufleung

其實 step 1 step 2 先後次序吾緊要,只要鬆晒兩邊(左右托/電線喉), 成 set 野就可以由 ...
372366 發表於 2013-6-5 17:37

哦,即係甩咗電線之後 整鬆埋嗰兩邊嘅叉,就可以成組 從天花拉落黎

回復 4# superman9394

電箱根本拆吾開, 四面維封,縲絲要由裡面拆。

回復  superman9394

電箱根本拆吾開, 四面維封,縲絲要由裡面拆。
372366 發表於 2013-6-6 10:57
唔可能拆唔到,你諗下如果開唔到佢點接電線?
慢慢研究下,
件野喺你度,你可以睇清楚過地好多的

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

再唔識就請人整啦……

最後一招就係拆石屎天花條電線喉!
燈罩連電線箱連電線喉 一齊由假天花個 hole 拿出來!