窗口機風扇聲好嘈

想請教 部窗口機 (Panasonic 一匹) 好耐冇用, 風扇初頭轉唔起, 用野撩動佢後(實實地, 要用點力)就轉得番起(之後都轉得番起), 但風扇聲好嘈, 會不會是風扇摩打 bearing 生銹? 試過外面吱 d 雪油, 細聲o左少少但仍然相當嘈, 洗機有冇幫助呢? 還是要找人維修?

想請教 部窗口機 (Panasonic 一匹) 好耐冇用, 風扇初頭轉唔起, 用野撩動佢後(實實地, 要用點力)就轉得番起( ...
jabawack 發表於 2013-6-6 17:50

直接自已換風扇啤令,或揾人做.
洗機只會幫你清散熱片,都唔關事,
有d洗機佬唔識洗,只會令部機死快d.

直接自已換風扇啤令,或揾人做.
洗機只會幫你清散熱片,都唔關事,
有d洗機佬唔識洗,只會令部機死快d. ...
kammoo 發表於 2013-6-6 18:49

感謝回覆,上網找過文,知道要點樣換 bearing 但亦明白自己做不來,唯有找信興維修了。

感謝回覆,上網找過文,知道要點樣換 bearing 但亦明白自己做不來,唯有找信興維修了。 ...
jabawack 發表於 2013-6-6 18:51

其實自已有工具又識整就真係唔難, 半粒鐘,兩粒bearing仔,十元八塊就搞掂,
揾人做當然最貴就係人工, 要call 廠做, 就肯定唔會單換bearing, 一定要換成把扇,
一定好金!

其實自已有工具又識整就真係唔難, 半粒鐘,兩粒bearing仔,十元八塊就搞掂,
揾人做當然最貴就係人工, 要call ...
kammoo 發表於 2013-6-6 18:56

明,但要拆哂,又要有工具才抆得出粒野,我真係無信心,唯有等佢報價先決定整唔整,但點都要洗定 HK$380 檢查費....

再次多謝你意見

報告一下,今日信興師傅上左來睇,要成個摩打換,又要洗埋機,全部加埋要千五蚊,仲要整兩個星期,感覺係俾佢屈屈地...

回復 6# jabawack

1500 = =+  

買過部無咁煩  

回復  jabawack

1500 = =+  

買過部無咁煩
kimhocity 發表於 2013-6-8 14:10

部機只用了三年幾,仲好新淨,買全新要四千頭,我都覺得個決定好難下,但最終都係整,可以省點就省...

回復 8# jabawack

你不如拉部機出黍  
滲D機油落去睇下得唔得

回復  jabawack

1500 = =+  

買過部無咁煩
kimhocity 發表於 2013-6-8 14:10

人工低, 用兩日時間去整都唔俾佢賺, 仲要兩星期咁耐冇冷氣用