[求助] 密封原木音箱加氣閥(valve)控制氣壓

老細話要幫個密封(sealed)原木音箱
加個valve, 令到一開制(開關制)將箱內箱外氣壓normalize, 亦可能需要考慮箱內及箱外溫度會否影響等問題

對呢方面無乜認識, 求呢度師兄指教指教

開Port箱同sealed箱大小要求本身就唔同........

開Port箱同sealed箱大小要求本身就唔同........
ea11-R 發表於 2013-6-10 15:15

唔係好明....
sealed音箱為28L
求救
謝謝

箱大小、Port長同粗都要計數的....唔係話你鐘意幾多就幾多...但肯定一般開Port箱會大過sealed箱.....

有d好奇,個音箱真係密封到完全唔梳氣?

有d好奇,個音箱真係密封到完全唔梳氣?
digiman 發表於 2013-6-10 15:53

理論上係,以前有款叫氣墊式喇叭, AR 品牌

小弟不材兼無音響底子......

老細唔係想將sealed音箱加tube port將個音箱變做ported
而係將原本sealed音箱加個制利用valve(氣閥)將箱內氣壓同箱外balance返....
(希望我無理解錯或錯concept.....)

而家我確實無從入手
求賜救
萬分感謝

小弟不材兼無音響底子......

老細唔係想將sealed音箱加tube port將個音箱變做ported
而係將原本sea ...
ccchhhuuunnn 發表於 2013-6-10 16:17

唔使加 valve、開關制啦 ..... 就咁喺個箱後面鑽個孔 + 個水松塞 .... 得閒放下氣 lo

又有D好奇,個音箱放係飛機度?要用閥門經常平衡氣壓?

又有D好奇,個音箱放係飛機度?要用閥門經常平衡氣壓?
digiman 發表於 2013-6-10 16:26

樓主個老細可能擔心 箱內 /箱外嘅溫差影響壓力唔均衡,影響D音質掛