入牆座駁N及L居然會調轉左?

5年前屋企裝修,全屋的電線,插座及開關都換新, 最近係鴨寮街買左Socket Tester玩下, 發現原來屋企有4個sockets N及L接駁時調轉左, 雖然係用得到,但係都有危險, 依個判頭所請電氣師真係無職業操手, 想自己修正, 問題係是否只要將N及L各組線互相調轉就ok了,請問有無ching 幫手解答到?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

謝謝kin1933, 今晚先改, 其實我讀左1年電器技工證書, 發夢都估唔到真係有師傅會將N及L調轉駁

ED咁嘅小小嘢,冇牌又得唔得呢?

5年前屋企裝修,全屋的電線,插座及開關都換新, 最近係鴨寮街買左Socket Tester玩下, 發現原來屋企有4個socke ...
Monet90 發表於 2013-6-11 10:01

荃灣??

回復 1# Monet90

原來是這樣~~~~ 我自己屋企都是分紅黑線就算. L N 都是電器插座上才分。 橫店都是交流電。而且又不知道電錶上是如何接, 但睇你那一個圖 紅色火線是那一個位沒錯呀。  不過有樣肯定的是, 如果你掉轉佢一定短路. 註~ 我只讀了5年識業先修及無牌的. 哈哈.

回復  Monet90

原來是這樣~~~~ 我自己屋企都是分紅黑線就算. L N 都是電器插座上才分。 橫店都 ...
lemoncall 發表於 2013-6-11 10:26

師兄, 讀書時師傅教火線應該係駁去面對面板的右邊如圖,但係屋企個紅色火線係駁左係面對面板左邊個位,禁都無錯? 另外想再問, 點解調返轉會短路?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復  Monet90

原來是這樣~~~~ 我自己屋企都是分紅黑線就算. L N 都是電器插座上才分。 橫店都 ...
lemoncall 發表於 2013-6-11 10:26

>> ....... 橫店都是交流電。而且又不知道電錶上是如何接 ......

電線接駁要認真 不可以求其

回復 1# Monet90

想問黑色線位有三條,紅線位只有兩條,地線位只有兩條 .
那黑色線位有三條多出一條是什麼來的 ? 還是我睇錯

ED咁嘅小小嘢,冇牌又得唔得呢?
LKF 發表於 2013-6-11 10:18

唔得,因為係固定電力裝置。