請問如何分別那是中線那是火線?

從陶宝處買了環牛,但輸入的電線兩條都是紅色的。 牛身上也沒有標示。 請問怎樣才知那是火那是中線呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你話佢係火線就係火線

咁基本都要問?
會唔會連初級同次級都唔識分?

咁基本都要問?
會唔會連初級同次級都唔識分?
3K 發表於 2013-6-12 16:38

抵....

乜有分既咩

回復 3# 3K

點解唔問得? 哩個壇有條例唔可以問哩條問題? 冇人一出世就識晒天下嘅萬事萬物, 你夠胆話你無所不知? 如果有日你又問咗樣人哋覺得好簡單嘅問題, 咁人哋又係咪去笑你?  就算最基本嘅知識未接觸過就係會唔識. 你一出世就識計1+1=2? 咁我黎問你知唔知大陽同水星之間重有一顆星叫乜名? 哩條係天文學上嘅123問題黎. 答唔答到? 好淺咋喎!

冇錯, 上壇問嘢, 師兄們冇責任解答任何問題. 同樣, 真心想入門了解一D 好簡單嘢嘅網友亦冇義務比你寸. 咁只會話比人知你有知識但冇文化, 冇修養.

P.S. 你講得啱, 我真係唔識分初級同次級架 (正確黎講直頭唔知有哩樣嘢添呀), 咁我洗唔洗拉去打把呀!?

P.S.S. 再次多謝以往响哩個壇道願意花時間同心力嘅網友教我多方面嘅電工知識, 謝.

回復  3K

點解唔問得? 哩個壇有條例唔可以問哩條問題? 冇人一出世就識晒天下嘅萬事萬物, 你夠胆話你無所 ...
rox1 發表於 2013-6-12 17:35

我係極度懷疑你既基本電學+電學基本安全知識. .
唔識就應該從安全電壓玩起 . 不過你鍾意玩就無人阻你. 就算電死都係你既事.

樓主...
人地會串你,係因為見你完全唔識,連基礎知識都冇
向好果方面諗,係叫你唔識就唔好亂黎,搞AC唔識係會死人

唔識唔係錯,年中大把人咩都唔識上黎問
不過問野/學野係一步步黎, 問basic野冇人會感
大家只係見你一起手就搞牛,估計唔係單純做AC降壓吧, 後面的估計你都唔熟
答你係好簡單的: 這東西並無LN之分
見人抽你水, 你又發爛前都諗下人地抽得你岩定錯

不過橫惦你都買左,估計都唔會補下底先搞
降壓係冇分呢D野,淘落黎的話小心留意係假牛定真牛,
最好他下 secondary 輸出
留意係銅線定鋁線, 有條件的話最好load佢幾個鐘睇溫度

回復 8# 3K

嘩! 多謝你喎.  咁梗係喇, 電死梗係嘅我事, 關你义事咩!!!!  你咁勁, 义手指入插頭都電你唔死喇