[操作疑難] 請問可唔可以DIY割膠皮?

最近我住嗰度有隻DT-4000ZC的萬用錶做緊特價,計落港紙約140,有自動量程及RS232(雖然我暫時用唔到)。見咁抵買左部。但收到後發現探針的膠皮好長,只露出小小探針,好唔方便用,唔知DIY割短膠皮有冇問題?應該點做?有冇要留意地方?
萬用錶

探針

割完膠皮會唔會冇咗保用?
新機通常有一年保用,所以習俗通常都係成年之後先割膠皮的~~~

DIY割膠皮仲以為,,,,,,,,,,,,,

續小續咁割囉!驚枝針裡面好短,一下割多左就唔好啦
或者買過對長

新機通常有一年保用,所以習俗通常都係成年之後先割膠皮的~~~ ...
morris 發表於 2013-6-12 23:44

好一個成年之後   

新機通常有一年保用,所以習俗通常都係成年之後先割膠皮的~~~ ...
morris 發表於 2013-6-12 23:44

唔割膠皮用得好唔暢順,成日好似唔通電,冇乜FEEL。

最近我住嗰度有隻DT-4000ZC的萬用錶做緊特價,計落港紙約140,有自動量程及RS232(雖然我暫時用唔到)。見咁 ...
ionavigo 發表於 2013-6-12 23:36

買多一套 探針咪得囉 ,
長皮有長皮好用之處.

買多一套 探針咪得囉 ,
長皮有長皮好用之處.
3K 發表於 2013-6-12 23:56

好建議,好彩未落手,請問有冇探針介紹?

好建議,好彩未落手,請問有冇探針介紹?
ionavigo 發表於 2013-6-13 00:29

TB買UNI-T 20A只係 人仔6蚊
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=18087720953
上次我買表時都順便買多條.  品質都OK   

不過香港幾錢就唔知....

TB買UNI-T 20A只係 人仔6蚊

上次我買表時都順便買多條.  品質都OK   

不過香港幾錢就唔知.... ...
3K 發表於 2013-6-13 00:38

唔該哂,睇落好正,EBAY要成HK$20以上,下次TB順手買對,唔駛割膠皮。