[操作疑難] 拆膠手錶.....老鼠拉龜

喺櫃底搵到一隻十幾年前嘅信用卡贈品,
打算拆裡面嗰件八達通出嚟 mod 野玩.........
不過老花眼睇唔掂應該喺邊處落手 ,會唔會係個錶面呢?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

無得搞,只可換電池,
跟swatch 設計一樣,全隻錶殼及錶芯是"啤"死的.
如果錶殼再唔要, 可以用dremel 小心劏開佢取肉.

無得搞,只可換電池,
跟swatch 設計一樣,全隻錶殼及錶芯是"啤"死的.
kammoo 發表於 2013-6-13 19:43

唔該大夫,咁樣即係要殺雞取卵喇........
不過真係驚嗰件八達通又係"啤"死嘅,咁咪 total loss......

睇圖似乎底蓋係獨立,可能只係靠"啤把"壓實,有冇超聲啤死睇唔清,可試下用錶底兩個孔(扣位)向上拉,或左右小移(小心錶巴位),睇下有冇鬆左(可能要好大力)

i also have this watch and aly out of order. i think using a special tools to remove the 錶面. then remove the parts from the watch.

前面拆,
透明膠面 -> 針 -> 錶面(一長紙) -> 錶的.

真看不出鏡面有緊環,
理論上不應從鏡面拆.
下面扭底可分離只說,更匪夷所思.
我沒拆過此八達通錶,
既然有人說從鏡面拆,
就需要此工具幫手,
不過這工具可能貴過隻錶好多.

個膠鏡面係用膠水黐上去ka........

原來swatch都係錶面加膠水黐死
剛好有隻十N年前已壞swatch

暴力爆開睇睇

連裝配零件都用埋膠柱啤死

到此為止,再拆都冇意思