[買板唔知定]夾板?實木板?磁板?

各位師兄,家陣想買塊板,用o黎做用檯,但唔係好識分咩係夾板,實木板,磁板咁,唔知大家可唔可以解釋我聽呢?我真係買板唔知定....

背景:
好多年之o係宜家傢俬買左塊應該係纖維板既野,配左四隻腳就返屋企砌埋做電腦檯,但經過幾年既風吹雨打 (係真架,舊樓窗位會滴水,牆身會滲水唔係新聞),再加上間唔中倒瀉下水啊,凍汽水罐倒汗水o係檯面啊咁....o個塊纖維板某一o的地方已經漲曬,唔係好受力咁,所以想換左塊面板,用返舊o個四隻腳同電線糟(就咁螺絲上,應該裝去邊都冇問題),又捱多幾年咁,不過今次有個要求,真係希望塊板實實淨淨,最好受得下重,仲要唔怕水咁,size 就大約係以下張圖咁....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# 極串~hkalex

窗位會滴水,牆身會滲水。唔搞翻好你買乜木板都唔捱得好耐。如果要唔怕水,又受得下重,不如做不銹枱面。

回覆  極串~hkalex

窗位會滴水,牆身會滲水。唔搞翻好你買乜木板都唔捱得好耐。如果要唔怕水,又受得下重 ...
高登阿伯 發表於 2014-6-12 11:19

又唔係水浸......

又唔係水浸......
極串~hkalex 發表於 2014-6-12 17:21

木面加玻璃?

大芯板上光油

用玻璃最好

用玻璃最好
問題大2011 發表於 2014-6-12 17:53

淨玻璃怕會撞爆

Strike_Zero 發表於 2014-6-12 23:44

我就係睇過呢個 post 先醒起要換檯 XD

我就係睇過呢個 post 先醒起要換檯 XD
極串~hkalex 發表於 2014-6-12 23:44

我要講嘅野都喺晒個 Post 入面

果本書圖書館有得借

我自己砌咗張枱連書架100%純夾板(最厚個隻)

張枱上咗好多粒縲絲好實正

我成日企上去都無事