焊點表面的 Flux Residue

我的方法: 3年前答過你,現在又再問?
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 38&pid=24962473
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 38&pid=24965286
想效果好,最好用洗板水,怕有毒,就用白電油,
酒精溶解能力比較差,而且帶水氣,
酒精瓶一定唔少得,用起來很方便,不過國產貨稍差,
波子虛位大,容易渾發.

你既方法我都寫左....始終都唔係好efficient, 除左有一大盤洗板水成塊浸 ...
lionking32 發表於 2014-6-16 11:16

是最efficient, 你有沒睇清楚,吸收到?
酒精壼, 洗板水/白電油, 畫筆剪齊口去點擦,然後氈塊白光布上去,用筆再點上去索.
唔好用棉花棒,碎厠紙,易甩纖維.
酒精瓶,畫筆,就是基本清冼工具,就係咁用最effective,你用過未?

焊接後,清潔PCB當然是常識
但總有小小走漏眼,錫頭表面(唔係週圍都係) 留下小小Flux Residue
我明白除了外 ...
lionking32 發表於 2014-6-16 10:07

師兄
想請問一下99%火酒何處有售
不必要係lab grade/medical grade
不過唔好係工業grade就得啦
怕有太多雜質

小弟用開屈臣氏95%火酒
~$20得120mL
一兩個月就用曬

我明白除了外觀唔好之外,會否令焊點出問題?
如腐蝕焊位,使焊位日後出現破裂,或等等的問題?
...
lionking32 發表於 2014-6-16 10:07

如果係松香漬,大可不理,因為松香在室溫既無腐蝕性,又不導電(wiki)。

..................
清潔一百幾十個焊點,好似電腦咁大塊pcb時,就覺得好唔efficient

...
lionking32 發表於 2014-6-16 11:49

何解要整塊電腦pcb板去洗?
唔通你整塊板都要加助焊重焊?