有冇批咀介紹

有冇批咀介紹
經常用十號寸半門較

又係購物同晒冷……又係工具……都話唔可以講工具……要講技術…… ...
seven3137 發表於 2014-6-18 16:18

係工具與物料嘅採購技術.......同埋藝術嘛

搭單請教,請問有冇7mm六角鏍絲批咀介紹?十字及一字批咀多,六角批咀好似較少見。

搭單請教,請問有冇7mm六角鏍絲批咀介紹?十字及一字批咀多,六角批咀好似較少見。 ...
ionavigo 發表於 2014-6-18 16:58

六角批咀(hex bit),
可選日產的SUNFLAG / VESSEL, 鋼水比大6貨好,
但六角批咀不便宜,要比十字,一字,星批(梅花頭)都要貴.
另外 7mm, 是極冷門,不常用到的 size.
套裝不會包含此size, 一定要單支買, 價錢也更貴
想問師兄7mm 六角批咀, 是用做那裏的?
正常公制內六角鏍絲頭好少會用到7mm.(常用6mm /8mm).
英制鏍絲更加唔會用到公制六角頭. 接近的是2分.
7mm接近  9/32" 嘅六角頭更好少會有.
你是否要揾 6.35 柄的 7mm 六角卜頭 (socket)?

六角批咀(hex bit),
可選日產的SUNFLAG / VESSEL, 鋼水比大6貨好,
但六角批咀不便宜,要比十字,一字,星批 ...
kammoo 發表於 2014-6-18 17:36

唔該哂CHING,你真係專業,唔好意思,我再小心度清楚,正確數字應該係4MM同5MM,屋企好多自砌傢俱都係用呢兩個SIZE,想買定批咀備用,但周圍都係見套裝多。

又係購物同晒冷……又係工具……都話唔可以講工具……要講技術…… ...
seven3137 發表於 18/6/2014 16:18

師兄可分享一吓經驗嗎