[教學] 小改電腦枱

之前由大Tower case改ITX case但新箱闊過舊位放唔落,又唔想買過新枱咁唔環保,唯有DIY小改舊電腦枱
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=1#pid32017150

舊位衹得240mm,但新箱闊246mm

放棄舊側板

界兩條acrylic做承托

搞掂

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

亞加力會變型,用錯料,呢處結構位置,應用鋁角去改,比較合適。

亞加力會變型,用錯料,呢處結構位置,應用鋁角去改,比較合適。
kammoo 發表於 2014-6-29 10:34

師兄,我唔係好認同。鋁扁/鋁角有諗過, 雖然我有電鑽,但免得過都費事鑽。
畫好圖紙交比舖頭界好連鑽好窿,兩件嘢都祇係幾十一佰,方便嘛
此處祇係承托層板,每層都唔會載重過2kg,亞加力得嘞

唔明點解唔用原來的側板?

唔明點解唔用原來的側板?
pslleung 發表於 2014-6-29 11:27

用番原來側板,兩塊層板都要界短,費事開積梳,又唔係咁易界得直

噤唔想郁手整野當初就咪鬼換機箱啦

噤唔想郁手整野當初就咪鬼換機箱啦
TakTak 發表於 2014-6-29 13:14

咁都話唔想郁手整嘢?
換咗機箱個位放咗落,唔想郁手整我就會直接買過張電腦枱喇師兄
層板個凹位我都要用鋸同木鑿整出嚟咖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄創意可嘉。

以下純建議:
-  膠條邊執一執無咁介手
-  膠條頂銼平少少更好
-  買個膠柜桶代替層板會否更簡單?

(不喜勿插)
不過,張枱配唔起你個新箱。因為:
1.  Q36嘅亮點,上透埋沒了。
2.  側面兩個入風位被封。
3.  DVD位太低了。

鋸得層板個凹位,我会鋸短層板

亞加力長期受力,好快會變型,亞加力又唔襟撞碰,是用錯材料了,用原來側板或鋁角會合適D,鋁扁都冇咁好
個人意見,不喜勿插