[測試] 舊式電批換鋰電

舊有的電池不耐用,比較重同埋充電時間耐,用原裝火牛要用10小時才充滿,所以決定試下換鋰電

零件好簡單
18650 2900mah 10a x1 要用動力電池,有玩遙控車應該知係乜,要保證輸出夠力去推摩打
1a 5v充電版(細個塊)
10a 單節3.7v鋰電保護版, 避免過充過放
dc 5.5x1.5 usb 線

拆開之後開個3mm孔俾led用, 充電燈

連接好晒裝返入去,d線整得唔係好靚,不過最緊要安全唔好short 到d電路

完成加返個usb 火牛就攪掂,輕左好多

簡單介紹線路
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

舊有的電池不耐用,比較重同埋充電時間耐,用原裝火牛要用10小時才充滿,所以決定試下換鋰電

零件好簡單
186 ...
reggielee31 發表於 2014-7-10 13:34

可否畫個路圖?

此外, 7.2V 電鑽是否合用?

我都係用緊呢支野,因為少用,每次用都會無電

我都係用緊呢支野,直接a123(有玩遙控車應該知係乜)
直接上,差電用遙控車差機差

巴打
請問圖中細充電版及動力電池邊到買
大果件電路板係???

巴打
大果件電路板係???
spoon 發表於 2014-7-11 07:59

我都想知...

巴打
大果件電路板係???
spoon 發表於 2014-7-11 07:59

全部都係淘淘買
大個板係鋰電保護板防止過充過放

可否畫個路圖?

此外, 7.2V 電鑽是否合用?
btchanchan 發表於 2014-7-10 13:59

我買呢d parts 只係for 3.7v 鋰電用
如果要7.2v 就要用兩節鋰電去做,充電板同保護板都要用 for 兩節鋰電的

回覆 1# reggielee31

充電板應該唔經保護板直接連到電池

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=38185708338

支批夠唔夠位放呢塊野入去
二合一好似方便D