[操作疑難] 門口條雲石搬野整爛左,自己買條整返難嗎??

去邊到買過條好?地邊冇左一忽果d 係咪一樣買返d 白英泥連地台整返,痴返雲石上去就搞掂?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

賣磁磚舖有

另裝修嗰個靠害啦呢單嘢,磁磚面係唔黐英泥嘅,甩出來係遲早嘅事

賣磁磚舖有

另裝修嗰個靠害啦呢單嘢,磁磚面係唔黐英泥嘅,甩出來係遲早嘅事 ...
digiman 發表於 2014-7-11 23:46

咁我應該點搞呀買完返黎?仲有冇左忽石屎果d 石屎又點搞佢?

咁我應該點搞呀買完返黎?仲有冇左忽石屎果d 石屎又點搞佢?
長勝飛龍 發表於 2014-7-12 00:06

白英泥去五金舖有幾蚊一磅賣

方法一:鏟走磚面英泥,用粗水磨砂紙省花要鋪嘅磚面,用磁磚膠鋪(賣磁磚舖有一細袋嘅賣,約二三十蚊)
方法二:鏟走舊英泥,用粗水磨砂紙省花要鋪嘅磚面,繼續用白英泥
方法三:鏟走磚面英泥,用玻璃膠黐(呢啲地下經常會踩到我都唔知頂到幾耐

正路係唔應該有磚喺底下,有工具有心機應鑿走該位置嘅磚,用英泥鋪應該會好實淨

ps:租屋嘅咪試吓叫業主搞囉!

白英泥去五金舖有幾蚊一磅賣

方法一:鏟走磚面英泥,用粗水磨砂紙省花要鋪嘅磚面,用磁磚膠鋪(賣磁磚舖 ...
digiman 發表於 2014-7-12 00:39

唔洗專登買雲石膠水啦即係?咁兩邊應該會有d 虛位到時整d 咩落去呀應該

Ching: 不要买云石,买麻石,密度/强度高的。

面积小。在五金铺买金钱牌,A/B 胶粘算把拉(<hk50).

注意,粘合面一定要干,无水,,铲去鏟走磚面英泥, 吸干净尘。胶水不要多 (干后清理不了)。

唔洗專登買雲石膠水啦即係?咁兩邊應該會有d 虛位到時整d 咩落去呀應該 ...
長勝飛龍 發表於 2014-7-12 01:11

白花泥填縫最簡單,填完後用布抹走多餘嘅英泥搞掂;另有磁磚填縫膠賣,有顏色選添
雲石膠唔知適唔適合門杉呢啲成日會踩到嘅位用雲石地板都係用英泥鋪多

記住整完之後關番隻門試下,留意門同吸咀之間保留少量空位
小心關門後吸咀會頂住隻門

聽日試下搞,石已買,不過買碎料果d 好少選擇,大部份都話俾人留起左,條石70 介一刀收多20

上面師兄話要小心頂住隻門,咁係咪應該整到咁上下就關埋道門做會好d?