用 EDB Mini 測試 18650 電池, 應該點樣設定比較好?

成日買 18650 玩, 手痕聽呢度既 ching 推介, 買埋隻 EBD Mini, 睇下邊隻真係抵玩, 順便可以 check 下唔同既電.

初時以為就咁插舊電佢就會 check, 原來都要 set 下野, 唔係好知點 set 好.

主要有三個 parameter setting, 放電既電流, 終止電壓, 運行時間.
基本上應該只係 set 電流同終止電壓.
唔知應該點 set 比較好?

唔識試問下店家, 佢叫我 set 2A cutoff 2.8V, 就搵左粒之前充好左放左一排既三叔 2600 試下.

第一次在 250X mAh 完左, 我見佢 Voltage 回彈上 3.23v,  手痕再 continue 玩一次.
之後又停左, 試下減電流去 1A, 又玩多野, 最後玩埋 0.5A.......吸乾佢....結果竟然超過 2600mAh....

不過, 唔知 cutoff 2.8V 會唔會定得太低, 一般 18650 當 3.7v 去用, 跌到 3V 可以已經停左機.
唔知大家會用幾多 V 作為 cutoff 既準則?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 2# Super169

镍氢电池:充电电流 <= 0.25C,放电电流 <= 0.5C,放电电压1.0V。

镍铬电池:充电电流 <= 0.25C,放电电流 <= 0.5C,放电电压0.8V。

3.7V锂电:充电电流 <= 0.5C,充电电压=4.2V,放电电流 <= 0.5C,放电电压2.8V

3.2V铁锂:充电电流 <= 1C,充电电压=3.65V,放电电流 <= 1C,放电电压2.5V

12V铅酸:充电电流 <= 0.25C,充电电压=14.4V,放电电流 <= 0.5C,放电电压10.5V

(C为放电速率,数值上等于容量,如2000mAh的电池,0.5C=1A)

唔識試問下店家, 佢叫我 set 2A cutoff 2.8V, 就搵左粒之前充好左放左一排既三叔 2600 試下.

第一次在 250 ...
Super169 發表於 2014-9-18 01:38

一般18650測試係3V 1A作為指標, 大部份都係咁測, 因為可以均一測試方法方便比較, 亦比較合乎一般應用既放電需求.
用0.5C都得, 1C測, 容量係會低於標稱值. 如果你全程用1A放會再多D

唔該哂兩位 ching.
不過, 要用 1C 測試並不容易, 2600 mAH 還可以, 因為 EBD mini 最大只支援 2.5A 放電, 總算接近一點.  但其他電豈非有問題?
例如我要測試移動電池, 一般都是 5000 mAH 以上, 甚至有 10000 mAH 以上的 (用四粒 2600 mAH  做的小米, 已是 10400 mAH 了).
並非一般 放電機可以提供 10A 或以上的放電吧.  以 EBD 的例子, 只有大功率的 EBD-A20H 才可以了.  

而且, 一般使用時, 也很少會用到 1C 的, 不同的電池 1C 的數值也不同, 跟實際使用情況不同, 手機亦不會因為電池容量了, 就增大電流吧.  用這個數據作比較, 好像有點失去實際應用的意義, 是否應該用相同的 A 數比較才有意思呢?

尿袋都好少放到2.5A以上,
買得mini都係玩下電池,

手痕去測試下幾隻唔同既電, 結果當然係三叔跑出, 但係估唔到原來共田電仲好過蕉樣果隻.

為左公平起見, 全部用部 D4 充滿電至開始測試.
唔理佢標幾多, 以相同目標放電比較.  以 2A 放電, 去到 2.8A 就停.

1) 早期在大陸買, 8 蚊粒無字既 cheap 野

2) 早期買既 F95B 跟黎, 有蕉樣果隻電

3) 後尾買既 F95B 跟黎, 有共田字樣果隻電

4) 三叔 2600mAh

手痕去測試下幾隻唔同既電, 結果當然係三叔跑出, 但係估唔到原來共田電仲好過蕉樣果隻.

為左公平起見, 全 ...
Super169 發表於 2014-9-19 21:03

你試下用ULTRAFIRE 做一次線圖, 就知道你8蚊果粒係好野, 共田電係OK, 部野仲可以測內阻, 你果粒紫色應該係過放得太多次, 死死地.

百鬆蚊港幣買晒成套野返來算係咁啦, 剩係佢個測內阻功能, 個價都o係返度, 之前無得測內阻都係呢個價.
又唔係做loading test, 唔使咁高a數, 有邊粒18650電可以行1c discharge又有返自己標註既容量??
想知佢行到幾多a用負載加他錶就得. 得閒做下body check, 分下內阻, 搵下死因, 只係百零蚊我覺得好ok.