改裝藍牙喇叭, 駁去 2.1 喇叭

原裝藍牙喇叭唔夠大聲, 所以改裝駁去 2.1 喇叭

駁 usb 電源綫和 RAC 綫

要兩個喇叭有聲出, 要加呢個插

完成

唔係真正 stereo, 只是 用 2.1 播 mono audio signal source

唔係真正 stereo, 只是 用 2.1 播 mono audio signal source
peacehoperisc 發表於 2014-10-2 15:12

沒法啦, 原裝板得 1 個 output, 都總好過得單邊喇叭有聲.
除非有多一個藍牙喇叭啫.....

咁自己淘塊藍牙板好過啦。

沒法啦, 原裝板得 1 個 output, 都總好過得單邊喇叭有聲.
除非有多一個藍牙喇叭啫..... ...
sunwawa 發表於 2014-10-2 17:56

多一個藍牙喇叭亦唔代表是雙聲道立體聲.
另外你駁住個位係speaker out, 入去2.1喇叭的 Audio in,
輸入阻抗不匹配, 少則失真大,大則燒功放.

唔啦,隨便玩下啫,刻意去淘便算吧

via HKEPC Reader for Android

多一個藍牙喇叭亦唔代表是雙聲道立體聲.
另外你駁住個位係speaker out, 入去2.1喇叭的 Audio in,
輸入阻 ...
kammoo 發表於 2014-10-3 12:39

output 直接駁 input, 我都覺得怪怪地,不過見佢有聲出就冇再研究,想問下如要保護我的 2.1 喇叭 input,中間要齊 d 咩綫路? 唔該,thankyou

via HKEPC Reader for Android

output 直接駁 input, 我都覺得怪怪地,不過見佢有聲出就冇再研究,想問下如要保護我的 2.1 喇叭 input, ...
sunwawa 發表於 2014-10-3 17:36

你可以G search 一下 " SPEAKER OUT TO LINE IN", 內裏有很多線路可以參考.
有阻容降壓,效果不是很理想的, 亦可以加感性匹配牛,效果稍好,但兩者都會同現出現部份頻率失真,
加CONVERTOR,都是沒辦法中的方法, 只是稍為對後級有保護而矣, 對聲音有要求的話,絕對沒大幫助.
你選擇這様去接,絕對是錯誤,應該在PCB內找到芯片解碼後的音頻輸出端(未放大)LINE OUT,
飛缐接去擴音器LINE IN 才對, 至於點樣揾LINE OUT,在這里就好難教你,你都係自己做下功課先啦!

唔該晒, 已找到淘寶算吧!