自動簽名器點運作架?

最近電視有個廣告推一個手錶牌子出自動簽名器,自己有以下問題:
1. 部機點學簽名架?用家自己係屋企 set 定點架?
2. 每次只簽一款名?
3. 法律上用自動簽名器有效嗎,如遺囑/受權書?

最近電視有個廣告推一個手錶牌子出自動簽名器,自己有以下問題:
1. 部機點學簽名架?用家自己係屋企 set  ...
372366 發表於 2014-10-3 13:48

部機要返廠set, 等於電子簽名,  用家必需自行保章呢部簽名機的安全
當然, 如果講名要親筆簽名, 呢部機唔算親筆簽名, 有得打.

而遺囑要見証人, 我諗個見証人一定唔會承認簽名機簽出嚟的簽名係親筆簽名.

如果筆跡鑑定上,支筆的角度,力度都係其中一個鑑定方向,部機做唔到

如果講法律效力,其實同蓋圖章有甚麼分別呢?

好平常啫
LEARZA 發表於 2014-10-3 19:32

做總統真喺慘,罰抄

做總統真喺慘,罰抄
Strike_Zero 發表於 2014-10-3 19:40

見到你咁講, 我諗起幾年前坐飛機去玩, 降落時要填一份野, 有個口靚妹寫自已個名寫得衰, 比佢啊媽罰寫自已個名..

如果筆跡鑑定上,支筆的角度,力度都係其中一個鑑定方向,部機做唔到
lawrencelau1 發表於 2014-10-3 17:08

部野係度身訂造, 可能角度,力度都可以造到出嚟.

部野係度身訂造, 可能角度,力度都可以造到出嚟.
jerrychan0610 發表於 2014-10-3 20:07

上返官網睇, 佢只係CONTROL 上下, 同前後左右
http://www.jaquet-droz.com/en/news/signing-machine

上返官網睇, 佢只係CONTROL 上下, 同前後左右
lawrencelau1 發表於 2014-10-3 20:10

佢識拎起同放低之筆, 咁就可以做到力度唔同.