電器中的 power factor 會有咩用? (今次度埋"電量"@第5頁)

買左個 power meter, 去度咗 LED 燈帶和 T5 光管, 睇下邊個慳電 d, 結果如下 :
LED 燈帶-----> P=18.3W, I=84mA, V=230V, PowerFactor=0.95
T5 14W 光管---> P=14W, I=95mA, V=230V, PowerFactor=0.65

T5 光管的電流雖然大過LED 燈帶, 但係火數竟然低過燈帶, 原來 PowerFactor 數值會影響大局, 咁 PowerFactor 係咪愈低愈好? 有冇辨法再降低 d ?

thx!!!

DEL

隻power meter 冇壞
Power factor 越接近1 就越好
Power factor 越細代表電器越曬電

電功率公式P=VI
你個POWERMETER係唔係有問題?
另外,POWER FACTOR 唔影響個火數
k77150 發表於 2014-10-7 23:25

師兄,你條公式只係用於DC或AC嘅純電阻電器,AC應該係P=VI cos飛他

師兄,你條公式只係用於DC或AC嘅純電阻電器,AC應該係P=VI cos飛他 ...
billy0301 發表於 2014-10-7 23:43

thx!!!, 咁邊 D 係純電阻電器呢?

隻power meter 冇壞
Power factor 越接近1 就越好
Power factor 越細代表電器越曬電
lawhun0083 發表於 2014-10-7 23:32

咁個 PowerFactor 係咪無法改變大小?

thx!!!, 咁邊 D 係純電阻電器呢?
sunwawa 發表於 2014-10-7 23:53

熱水爐,烏絲燈泡

回覆 1# sunwawa

以前讀書嘅講法:power factor大概可以理解為交流電嘅效率,最大值係1(理論值),越接近1越好。

以你嘅LED 燈帶為例,0.95即輸入電力(19.32W),當中95%(18.3W)嘅真係LED發光用到。

回覆  sunwawa

以前讀書嘅講法:power factor大概可以理解為交流電嘅效率,最大值係1(理論值),越接近1越 ...
高登阿伯 發表於 2014-10-8 00:04

18.3W / 0.95 = 19.2W, 即是燈帶用電是 19.2W?? 如果無錯,
咁 14W / 0.65 = 21.5W, 即是光管用電是 21.5W, 即是用光管會交電費多 d, 對嗎?

18.3W / 0.95 = 19.2W, 即是燈帶用電是 19.2W?? 如果無錯,
咁 14W / 0.65 = 21.5W, 即是光管用電是 21.5W ...
sunwawa 發表於 2014-10-8 00:18

No! Charged by real power only.