[操作疑難] 無聲氣泵漏油可以點整?---已解決

請問ching們, 無聲氣泵漏油, 見圓#C0358(check 油夠吾夠嘅透明窗)果個墊圈老化,漏油。

1/ 可以用士丁膠布整嗎?

2/ 如果要配返個墊圈, 應該係買返咩質地呢?是否指定要防油,防微溫呢?

3/ 吾知新填地邊d舖有賣呢d墊圈?

吾該呀
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

換膠圈
明精机械  上海街453

回覆 2# qq1001

謝謝呀ching

這個是紙質墊圈, 試下將部機打斜放然後用士把拿拆出油鏡, 再落螺絲膠水, 等一會等膠水乾便可以試仲有無漏油.

這個是紙質墊圈, 試下將部機打斜放然後用士把拿拆出油鏡, 再落螺絲膠水, 等一會等膠水乾便可以試仲有無漏油 ...
wckwok99 發表於 2014-10-17 07:24

紙皮密封墊片,要用"爭" 口膠水,深咖啡色接近黑色,唔係鏍絲膠水。

舊墊圈原來係咁嘅

回覆 6# matwhlee

厘種叫紅'fly把'介子即紙纖維介子,比一般橡膠圈或介子耐高溫而且老化較慢,好多五金店有售,主要厚度(或略厚於原舊的)同外徑要相同,若內孔徑比原有稍細可用細鏢銼銼大。

紙皮密封墊片,要用"爭" 口膠水,深咖啡色接近黑色,唔係鏍絲膠水。
kammoo 發表於 2014-10-17 09:45

謝謝回覆

原來叫"爭" 口膠水, 估係類似呢種

回覆  matwhlee

厘種叫紅'fly把'介子即紙纖維介子,比一般橡膠圈或介子耐高溫而且老化較慢,好多五金店有 ...
diputs 發表於 2014-10-17 11:11

吾該曬, 清楚.

紅'fly把'介子咁就易買囉.

有興趣問吓,現在多吾多矽膠墊圈取代橡膠圈?

謝謝回覆

原來叫"爭" 口膠水, 估係類似呢種
matwhlee 發表於 2014-10-17 11:19

你圖中的都可以用!
但我通常用開紅番牌,爭口膠,內有支毛刷連著蓋,掃上去就得,方便易用,而且大部份五金鋪都可以容易買到.