移除掙爆螺絲

牆壁有幾粒掙爆螺絲,食得好死,
嘗試用鉗移除時連螺絲頭都擰斷埋,
依家好似拉爆咁突咗支芯出嚟(約2分),
想請教可以點移除?
如果想鋸走突出嘅部分,應該用咩鋸先可以鋸到咁貼?
謝謝!

手磨机加 cut碟

回覆 1# btpig

CHING 住邊頭, 如果元朗可以幫手~

我會用电鑽鑽拉爆的四周(擴孔),再用尖嘴鉗鉗拉爆個外套慢慢遙佢出嚟~之後用魔術鋼土保翻牆洞

師兄係咪用1分石屎鑽,在螺絲週圍鑽孔,然後鉗出來?

via HKEPC Reader for Android

掙爆拉極都係咁實,只有打爛周圍嘅石屎先可以取出

掙爆檸左粒鏍絲出黎係咩都冇,只有一個濃,你知道果粒野其實係掙爆定拉爆架...

手磨机加 cut碟
qq1001 發表於 2014-10-18 12:12

我都知道用磨機cut碟最正宗,買器材都係當投資,不過真係驚磨機cut碟危險性高!

回覆  btpig

CHING 住邊頭, 如果元朗可以幫手~
amb_cpl 發表於 2014-10-18 12:51

先謝! 我住港島區   

掙爆檸左粒鏍絲出黎係咩都冇,只有一個濃,你知道果粒野其實係掙爆定拉爆架... ...
billyck2 發表於 2014-10-18 14:06

肯定係掙爆,只係擰唔返粒螺絲出嚟,仲扭斷埋個頭

我唔執意要完全移除,清咗突出嘅部分,填返個㝫都可以
不過粒掙爆好硬,初初想用鑽鑽爛粒螺絲,結果仲整斷咗支鑽咀

粒掙爆螺絲頭都擰斷埋突咗支芯(約2分)出嚟,咁係唔係螺絲無係掙爆位置,如果螺絲已轉出部份但粒掙爆絲母仍然係掙爆套筒位置,要用鐵枝或螺絲批將斷螺絲向牆孔內打,令掙爆絲母離開掙爆位。然後用金屬剪鉗咬死套筒外微凸出的小部份,剪鉗前端底部同牆面中間墊一小鋼尺或鋼片,用槓杆原理,將無掙爆開套筒逐小逐小撬出,如果太緊可先用尖咀老虎鉗夾緊套筒凸出小部份平行牆面轉圈將牆孔整鬆d再撬。套筒抽出後,斷螺絲就好易擰出黎。
上述方法拆拉爆比掙爆好,不過值得一試,祝你好運!

你有方法夾到外圍金屬邊就可以成粒除出

via HKEPC Reader for Android