[舊料番新] 拆舊SSD, DIY USB 3.0 手指

隨住部 EEEPC 701 退役
拆番隻32G SSD 出黎改手指
EEEPC 701 改裝 - Eeepc 專區

EPC 當年既報道, 外型式e-SATA SSD !?

舊相 32G SSD@ EEEPC

拆MLC NAND, 一口氣拆哂 4粒出黎

TB 買既 USB 3.0 吉板

焊既過程冇影, 都係拖焊再洗番靚
完工, 分兩支, 每支兩粒NAND Flash

量產, 攪掂

測試POST 去另一版
[隨身碟] 舊SSD 變 DIY 16G USB3.0 測試

可以玩層層疊,毎面2粒MLC,放曬4粒於同一支USB上,
用盡32G, read/write 也快很多.

勁, 等學野.

kammoo 發表於 2014-10-21 13:54

有諗過係自已用唔到32GB 咁大
同埋呢兩隻暫時用黎做 win setup usb多
太大都係浪費

遲下再有舊野拆出黎既話可以再將佢疊埋啦
不過飛線會睇到眼都蒙

又或者拆埋EEEPC 果4 粒出黎玩層層疊, 不過都係得 4GB

點解有 3 pin 係焊埋一齊既 ?

回覆 5# lawrencelau1

塊板本身既design

請問除吉板外 零件 + 圖紙可以何處搵?

kammoo 發表於 2014-10-21 13:54

師兄有無推介?

回覆 7# bubibubi

睇你用咩Nand flash,
MLC, SLC 都有好多隻
controller 又有唔同flash chips 既support

可以先拆手上既usb 睇下有咩controller 同flash 再google 啦