廚房想裝電磁爐

廚房想裝電磁爐(2800W), 需要獨立13A 插頭, 之前裝修廚房已經裝左都有幾個獨立插座(有D 係一個, 有D 係打孖), 可唔可以就咁用? 可唔可以係電箱知道廚房可以配左幾多W 用?

廚房想裝電磁爐(2800W), 需要獨立13A 插頭
之前裝修廚房已經裝左都有幾個獨立插座
py120 發表於 2014-10-22 21:54

我相信高功率電磁爐製造商/安裝者所講的獨立 13A 插頭,係指由總掣箱的一個MCB開始,用一條線直接去到一個獨立插頭給電磁爐專用。

廚房想裝電磁爐(2800W), 需要獨立13A 插頭, 之前裝修廚房已經裝左都有幾個獨立插座(有D 係一個, 有D 係打孖 ...
py120 發表於 2014-10-22 09:54 PM

果幾個"獨立插座"走線係點?
畫個簡單線路圖睇睇?

我就係唔知係點走線...我只係見到電箱一個制係MARK 廚房, 一個制係MARK廚廁

我相信高功率電磁爐製造商/安裝者所講的獨立 13A 插頭,係指由總掣箱的一個MCB開始,用一條線直接去到一 ...
BEpsilon 發表於 2014-10-22 22:05

咁講法如果總電箱只係得6個跳FUSE 制, 咁係唔係只係得6個插座係獨立? 我點先知道每一個插座最大負荷係幾多?

咁講法如果總電箱只係得6個跳FUSE 制, 咁係唔係只係得6個插座係獨立? 我點先知道每一個插座最大負荷 ...
py120 發表於 2014-10-22 22:19

我咁講係擔心總電箱內那一個〝廚房〞跳制係供應廚房內所有插座,有機會出現以下情況:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

多口一問....光波爐(電淘爐)唔係好用過電磁爐咩

多口一問....光波爐(電淘爐)唔係好用過電磁爐咩
smalwind 發表於 2014-10-22 23:57

請詳細講講你所謂好用的標準。
以我所知,如果講效能(efficiency),電磁爐大勝。

回覆 1# py120

2800W應該是嵌入式,不是portable那些?

樓主睇下電箱櫥房 MCB 是幾多A, 再乘 220, 就係幾多 W.
我是 30A