電視天線~

條天線個頭爛左, 想插返落隻signal amp到用, 會唔會好難搞?
如果整得到, 去五金鋪應該點同個師傅講要買咩頭? thanks ching~

回覆 1# revolver

一般叫天線頭或D頭,不過你應該係去電器多啲。

回覆  revolver

一般叫天線頭或D頭,不過你應該係去電器多啲。
高登阿伯 發表於 2014-10-23 02:08

d頭? 唔係叫 F 頭咩?

或叫電視機尾綫
via HKEPC Reader for Android

回覆 1# revolver

齊口剪走舊的爛頭,開膠皮,線芯同網夾返落去新的接頭就OK。 

成條買過新的亦不貴,視乎長度二三十元左右。

d頭? 唔係叫 F 頭咩?

或叫電視機尾綫
via HKEPC Reader for Android
sunwawa 發表於 2014-10-23 07:09

F 頭
http://en.wikipedia.org/wiki/F_connector

樓主問的係香港正規天線頭  IEC 169-2, 英國佬野(當然). 你同一般電器舖同佢講電視機天線, 佢都會俾哩隻你.

至於 F 頭, 你有裝 Cable, now, 新電視果 d 都會同你轉左入屋個座做 F, 因為佢地 d 機頂係用 F, 佢又會俾返線 F 去 IEC 169 的線你入電視.

睇清楚你個頭係邊隻, 同公頭母頭, 唔好買錯.

回覆 6# IanW

即係就同咁電器鋪講, 我想買隻電視機天線既頭, 佢都知邊隻架可? thanks

回覆 3# sunwawa

F 頭係有螺絲嗰種,有線解碼或日本水貨電視都有。

回覆  IanW

即係就同咁電器鋪講, 我想買隻電視機天線既頭, 佢都知邊隻架可? thanks ...
revolver 發表於 2014-10-23 12:10

你另一邊係插電視嗎? 係的話, 你同佢講普通電視去牆的天線, 佢應該識俾你. 應該係兩邊都公的.

回覆 9# IanW

爛左既頭插落放大器~ 收工去睇睇先