點樣先可以整返靚生锈的玻璃台腳

如圖片,可唔可以只用光油塗上去遮左佢,定係要找沙紙刷完再搞
我驚越整越爛
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# hkocx

咁得意?
睇落似電鍍果類鏡鋼,應該唔生銹

你想點用光油"遮左佢"?
光油不是透明的?
就算油都要除銹先~

用可樂省佢

上面ching咪講笑,用不銹鋼去銹膏!

上面ching咪講笑,用不銹鋼去銹膏!
leoleo814soso 發表於 2014-10-23 11:01

你個示範唔係好明顯!!

有無牌子 , 價錢, 同邊到有得買?

如果樓主呢件枱腳是真正不銹鋼,
可以用不銹鋼綠臘, 拋光機上個層布轆,
可以拋光至鏡面.
但看你個腳架(看接口),似乎只是外面是包邊,
看看底下內架就知,如果是鉄架,裏面生銹發出來.
咁就無得救了!

如果樓主呢件枱腳是真正不銹鋼,
可以用不銹鋼綠臘, 拋光機上個層布轆,
可以拋光至鏡面.
但看你個腳架(看接 ...
kammoo 發表於 2014-10-23 12:38

什麼是不銹鋼綠臘?
係咪如果裡邊係鐵架就無得搞?

什麼是不銹鋼綠臘?
係咪如果裡邊係鐵架就無得搞?
hkocx 發表於 2014-10-23 22:02

自已search 一下,
http://s.taobao.com/search?initi ... earch_radio_all%3A1

可以咁講,如果裏面是鐵生鏽發出來,
要搞就要起咗面果層不鏽鋼包皮,再用磨机省去所有鐵銹,再做防鏽,再銲回不鏽鋼包皮,再拋光。若然生鏽嚴重,省去生鏽的位置後,有可能影響支架強度,既然又麻煩,又費時,又無保證,不如索性重新買真正304,316不鏽鋼方通,重新燒焊做一個新。
反正這個支架,我看是不值得搞咁多野,放棄不可惜,都不是真正不鏽鋼,不值錢的。