[操作疑難] 請問呢個 brennenstuhl 電流計 係唔係己經壞左! (己經攪掂)

之前長期插住部NAS, 一路冇留意, 上星期見到佢冇顯示, 跟住換左兩粒餅電, 擜完電就有顥示
今日試下插電器, 電器係有電到, 但按FUNCTION, "A" ,"V", "W" 都係出 零
按日期就冇事, 可以SET
粒綠燈都冇著(唔記得有電時, 佢會否著)

如果真係壞左, 可唔可以介紹另一款比我!
唔該!

請問是否要拆走黃色那粒電容黎?
電容兩腳之間好似有粒電阻係到!

拆好了!
黃色個粒, 用鉈表鉈到 "OL", 粒電阻就 0.68
請問呢粒電容同電阻, 係華輝買唔買到!
電容買番同款好, 定高一級好D?

謝謝咁多位指教!
己經攪掂!
可以正常用!

唔該晒!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我部係有著綠燈的
拆開睇下有咩燒左
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前長期插住部NAS, 一路冇留意, 上星期見到佢冇顯示, 跟住換左兩粒餅電, 擜完電就有顥示
今日試下插電器,  ...
jackyyu 發表於 2014-10-28 22:58

9成9壞X 電容

回覆 2# jackwong717

今晚拆黎睇!

回覆 3# kamcm

請問有辣雞同鉈表, 夠唔夠工具自己換電容?

9成9壞X 電容
kamcm 發表於 2014-10-29 02:05

藍色嗰隻嗎

藍色嗰隻嗎
bubibubi 發表於 2014-10-29 09:49

多數黃色的, 長方形的.. 其實換粒同耐壓, 容值的 CBB 入去就搞掂

回覆 7# kamcm

我今晚先有機會拆開黎睇!
請問電容香港容易買到嗎?

回覆  kamcm

我今晚先有機會拆開黎睇!
請問電容香港容易買到嗎?
jackyyu 發表於 2014-10-29 11:25

我係TB 買,,, 香港唔清楚... 因為好多時出到SSP 先發現搵唔到... 懶得再係香港搵同買了

回覆 9# kamcm

唔該你先!
等今晚拆開左, 睇係咪真係死電容, 先再請教你!