[操作疑難] 相機充電座可以改用尿袋差電嗎?

如果個相機充電座係用8字頭電源線,
其實有冇方法可以改為用尿袋差電?

回覆 1# alexn
兩樣差好遠,8字頭電源線同相機充電座輸出無關喎。
尿袋差電通常用USB出5V,但係相機充電就架架唔同,就咁講無人比到意見你。

回覆  alexn
兩樣差好遠,8字頭電源線同相機充電座輸出無關喎。
尿袋差電通常用USB入5V,但係相機充電就架 ...
高登阿伯 發表於 2014-11-4 13:51

我搵吾充電座個Spec ...
只係知道粒電個Spec如下:
Chemistry        Lithium-ion
Capacity        1250 mAh
Output Voltage        3.6 V
Watt-Hours        4.5 Wh

搵下淘寶有冇 5v usb 充電座
3.6 v 多數都有支持的

終於搵到充電座個Spec :

電池充電器 CB-2LH/CB-2LHE
額定輸入: 100 – 240 V AC(50/60 Hz)
0.09 A(100 V)– 0.06 A(240 V)
額定輸出: 4.2 V DC,0.7 A
充電時間: 約 2 小時 10 分鐘(使用 NB-13L 時)
充電指示燈: 充電時:橙色 / 完全充電:綠色(兩種指示燈)
操作溫度: 5 – 40 °C(41 – 104 °F)

無知一問:
下面個萬用差電座同時有USB端及電池端輸出,
如果USB端接尿袋, 會吾會都可以差到粒電池呢 ?

http://taiwan.tmall.com/item/885 ... id=&abbucket=12

終於搵到充電座個Spec :

電池充電器 CB-2LH/CB-2LHE
額定輸入: 100 – 240 V AC(50/60 Hz)
0.09 A(100 ...
alexn 發表於 2014-11-4 14:07

http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=16#detail

搵埋俾你

搵埋俾你
lawrencelau1 發表於 2014-11-4 14:35

呢隻吾係萬用,
個充電位好似吾啱位喎 ...

你應該係Canon Powershot G7 X用家~(我準備入手)
因為NB-13L仲未有副廠電~原廠又好貴~
呢個市面上仲未有呢樣o野~
我都係諗住用呢o的萬用鋰電charger
加多個5V入~再輸出返比個charger charge粒NB-13L

你應該係Canon Powershot G7 X用家~(我準備入手)
因為NB-13L仲未有副廠電~原廠又好貴~
呢個市面上仲未有呢 ...
gsmarti 發表於 2014-11-4 14:50

請問"5V入"係乜野黎 ?