木檯面保養,試做木油及蜂蠟

這張實木細檯5年前某小學淘汰執來, 放在屋外遮雨棚下, 接受風雨及紫外線的洗禮.
一直有做最簡單保養: 大約每年油油透明漆.

自學斗木滿1年, 睇左唔少書/雜誌, 都係時間落手試做塗裝.
現時木器保養產品繁多, 有油性有水性, 而在鬼佬雜誌, 自做保養油甚為簡單, 於是買了一堆東東.

這次用熟亞麻仁油(boiled linseed oil), 凡立水(varnish), 松節油(turpentine)各1份, 溝埋一起即可. 這配方容忍性甚高, 即你可隨個人喜好去改, 例如想保護多些可加多凡立水, 嫌太稀又可減少松節油, 可用桐油代替亞麻仁油, 又可用mineral spirit/white spirit, 取代松節油.

首先將檯面用220/400砂紙打磨, 然後用油漆掃或布直接塗上. 1個鐘後(或根據濕度調整), 用乾淨布將油擦乾. 如果覺得木紋並未完全被油滲入, 可用幼砂紙再輕輕打磨, 然後繼續第2層... 如此共塗5次. 越後會越黏, 亦要更用力抹. 注意這些抹布極度易燃, 不可與紙, 木屑混在一起, 要用有蓋鐵桶另外裝, 例如月餅盒加碎石/貓砂.

跟附近養蜂場取了幾片蜂蠟, 又係加熟亞麻仁油, 比例1:6, 不過發覺有些稀, 下次會試1:3.
加熱, 蠟的閃火點約200度C, 都要小心, 我用電磁爐. 蠟+油既味道非常難聞, 好在我在屋外煮, 否則實比人詐形.

略為冷卻, 放入容器, 顏色頗深

1個鐘後, 開始固化, 顏色變淺

第2日, 用自製蜂蠟, wipe on wipe off一次.

以上事情係2個月前做的, 之後忙於其他事, 於是這張檯好似之前一樣, 半日晒雨淋, 甚至放水泥包... 以下這張相係幾日前影, 看來依然唔錯, 比只用透明漆好太多了.

總結這次試做finishing的過程感覺幾好, 打算將檯面完全刨靚再做絲面(satin sheen), 但要等新做workshop初步攪掂再算了.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

超正對自製蜂蠟超有興趣,熟亞麻仁油香港唔知買唔買到呢?蜂蠟反而隔離屋有養蜂易得到

回覆 2# digiman

熟亞麻仁油我係油漆行買, 或者香港都會有.

回覆 1# ginastar

想請教下用隔水燉得唔得,會唔會唔夠熱?始終有咁多易燃物品要煮,直接加熱有啲驚。

回覆 4# 高登阿伯

我都係怕明火所以用電磁爐, 蜂蠟熔點在65度C, 要在油中全部熔解會超過100度, 隔水燉可能唔掂

師兄記得遲d將DIY檯面做絲面既過程方法上傳分享,期待ing

下次會唔會考慮改用棕櫚油呢。
無味, 亦更容易索色, 入啲, 結實啲,
木紋與地色嘅反差效果亦更為明顯。

回覆 7# teasee

如果係用於室內, 的確會試用棕櫚油.
但用於室外, 還是亞麻仁油適合些. 聽講古人用生亞麻仁油塗在船身, 好多年都唔會乾.

台灣有人比較過這些油, 可參考.
http://foolad.tw/2012/12/15/2679
http://foolad.tw/2013/12/15/3134

下次會唔會考慮改用棕櫚油呢。
無味, 亦更容易索色, 入啲, 結實啲,
木紋與地色嘅反差效果亦更為明顯。 ...
teasee 發表於 2014-11-10 04:04

有人試過,但似乎唔夠阿嫲勁
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=635&t=3094652
最後嘅戶外測試亞麻仁油明顯保持耐啲

有人試過,但似乎唔夠阿嫲勁

最後嘅戶外測試亞麻油明顯保持耐啲
digiman 發表於 2014-11-10 08:11

不過 linseed oil 易變黃, 製造商為了這點及更快乾, 在產品上加化學物, 亞麻仁油塗料市場已式微了.