轉換螺絲問題

請問圖一腳架 5/8係咩牙

只有5/8轉 1/4
邊到有得買1/4轉 5/8 粗牙?
想用相機腳架配水平儀用,因為相機腳架多款色

找到粒組合出來1/4轉 5/8 但牙太密唔合用
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果係一般新填地街買到嘅激光平水儀,應該係14牙/吋
我有隻平水儀腳架新填地街買只係幾十蚊,用卡尺量牙距若0.0715,冇牙規未必準,只供參考

如果係一般新填地街買到嘅激光平水儀,應該係14齒/吋
我有隻平水儀腳架新填地街買只係幾十蚊,用卡尺量牙距 ...
digiman 發表於 2014-11-12 13:02

係 bosch 激光平水儀,不過我試過國產水平儀腳架都用到

買左隻迷你腳架用來專射低位,而家就係找緊個轉頭

找唔到就可能要自己改裝粒轉換頭出來
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

下面隻腳架剛到手,好好用!

如果係一般新填地街買到嘅激光平水儀,應該係14牙/吋
我有隻平水儀腳架新填地街買只係幾十蚊,用卡尺量牙距 ...
digiman 發表於 2014-11-12 13:02

14 TPI 會唔會係 5分喉牙?

回覆 5# logoff

呢層唔多清楚,都好少見呢種size螺絲,只係剛好有個腳架可以用卡尺量吓牙距

腳架唔係統一 size 1/4" 咩?

腳架唔係統一 size 1/4" 咩?
amb_cpl 發表於 2014-11-13 09:44

相機腳架就係統一 1/4

但水平儀腳架就有二種分別 1/4 同 5/8

最奇怪就係水平儀腳架個5/8配件好難買

回覆 5# logoff
5分14 TPI,應該係BSF英制幼牙。

回覆 9# 高登阿伯

我都只係量牙距0.0715in=1.81mm睇呢個表,但係應該算粗牙呱,不過我唔熟英制螺紋規格,只係見唔算幼牙