大廈對講機

外家個大廈對講機打柴唔work,
試過換咗兩粒制都唔work,
因為外觀太舊, 唔多想整,
有冇Ching 試過自己換,
有乜要注意?
(居屋用)

部機有什麼不妥?
相中左上角黑色粒零件是 Transistor?

其實零件一眼睇清,沒什麼可壞,壞的未必是你屋內的對講機,而係屋外的原因,例如入屋條線出事(可能有人裝修或者大廈的公共地方做工程時有人無意中剪錯線),又或者成坐樓個主機有事。如果無先搞清楚原因,就算你換了屋內部機都未必解決到問題。

部機有什麼不妥?
相中左上角黑色粒零件是 Transistor?

其實零件一眼睇清,沒什麼可壞,壞的未必是你屋內 ...
C_Law 發表於 2014-11-13 22:58

Ching講得啱,我試過就係咁。

屋企 25年樓齡,最近發覺差不多聽唔到地下門口對講。
拆落嚟清潔觸點後蜂鳴器大聲咗好多,不過接話功能仲衰咗
都廢事搵管理處檢查,因為真係極少用得到,同埋預測得到嘅結果一定係要畀幾百蚊幫襯承包商換隻新機。

hitwall:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我叫看更叫房屋署d人上黎整同你呢款差唔多我又係居屋師傅話要成個換要$8xx不過我冇整.係四五年前嘅事

真係上左"年紀"既居屋對講機都有咁既問題....
通常都係樓下按左層數/單位, 聽到connecting tone, 但樓上單位個話機根本唔識響.....次次個郵差送包裹係下面按對講機, 冇人接就以為冇人.....政府工真係好做, 人工高, 上樓都懶, 仲衰過啲大陸快遞人員...

問過管理處整, 又係報一千幾百, .....真係多數人都唔會整啦....

回覆 6# rcyw

如果對講機唔通郵局係唔上樓放低張白卡算數.等你再打電話去郵局約實先至送出黎.

回覆 6# rcyw
對講機冇人接,唔當係冇人,咁當乜至啱?

莫非戶戶無人接都要揾差人爆門,入屋確認至可以放低白咭?

屋企 25年樓齡,最近發覺差不多聽唔到地下門口對講。
拆落嚟清潔觸點後蜂鳴器大聲咗好多,不過接話功能仲衰 ...
logoff 發表於 2014-11-14 09:13

有可能入屋條線有問題,check 下啦