奇怪的LED問題……

一個非常簡單的電路。
當我使用兩粒充電池作為電源時,電壓表顯示2.6V,電流顯示6.4mA,LED亮度非常之暗。
當我使用兩粒LR6電池作為電源時,電壓表顯示2.91V,電流顯示18.7mA,LED亮度正常。

如果根據V=IR咁嚟計,粒LED咪即係係唔同電壓下會有唔同嘅電阻?
咁如果我用USB嘅5V電源嚟作為供電,咁我要加粒幾大嘅電阻同粒LED串聯先得?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一個非常簡單的電路。
當我使用兩粒充電池作為電源時,電壓表顯示2.6V,電流顯示6.4mA,LED亮度非常之暗 ...
mdws2002 發表於 2014-11-16 02:21

LED 唔係燈胆, 係計forward current

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# mdws2002

你的應該是藍色或白色的LED。如果是紅色或綠色應該已經燒了

以你的例子,LED電壓2.91V,電流18.7mA。5V供電要加電阻,電阻要"降壓"5-2.91=2.09V,用返R=V/I,R=2.09/0.0187=112 ohm,可選用100 ohm或120 ohm的電阻。

LED 唔係燈胆, 係計forward current
smallstar 發表於 2014-11-16 07:18

IC。
咁點先知幾多mA電流先合適?

回覆  mdws2002

你的應該是藍色或白色的LED。如果是紅色或綠色應該已經燒了

以你的例子,LED電 ...
ckshum 發表於 2014-11-16 08:09

係啊。我用過兩粒嚟試。
一粒係白發藍,一粒係白強光。

白發藍嗰粒,用1.5v x 2作電源都唔係太光,用1.2v x 3就幾光下啦;至於白強光,就1.2v x 2好暗;1.5v x 2,幾光下;1.2v x 3就好光啦(不過好似好易打柴。)

根據師兄嘅提示,即係我係上述電路圖入面,串聯多粒100 ohm或120 ohm嘅電阻就可以用USB充電牛嚟作電源啦?(5V 1A)

另外想問,就係既然佢一粒LED可以頂到2.91 V,咁其實我就咁將兩粒LED串聯埋一齊,唔用電阻,又得唔得㗎?

如果根據V=IR咁嚟計,粒LED咪即係係唔同電壓下會有唔同嘅電阻?
mdws2002 發表於 2014-11-16 02:21

請細閱 LED 的 specifications datasheet。

真係奇怪的 "奇怪的LED問題……" !

LED 都唔係電阻, 只有VI curve,  何來Ohm's Law ???

真係奇怪的 "奇怪的LED問題……" !

LED 都唔係電阻, 只有VI curve,  何來Ohm's Law ??? ...
jwong852 發表於 2014-11-16 21:17

我以為啲LED都可以好似啲燈珠咁計嘛。
因為讀書嗰陣,Physics都係用燈珠咁計………

點知LED係唔識用啫。

上網搵咗搵,LED一般工作電壓係3.0~3.5 V,電流約為20mA。咁我如果用5V 1A嘅USB火牛嚟供電,其實係咪即係好似三樓嘅師兄所講,串粒100 ohm嘅電阻就OK。
(5-3)/20*1000=100

網上有哂公式.手機都有一堆APP教人咩色LED,點串法用幾多ohm電阻

回覆 8# mdws2002

正確!