[操作疑難] Deleted

deleted

上淘寶搵都喺只有開關冇 data。 原因喺小弟個電視機頂盒個外置 HDD 在機頂盒關機狀態時, HDD 會進入所謂休 ...
Midas 發表於 2014-11-17 13:55

100% cut電,又保持Data?唔係好明。

V (紅)---------------------加開關----------------- V
D+ (白)-------------------------------------------D+
D- (綠)--------------------------------------------D-
G (黑)---------------------------------------------G

即係想咁?

100% cut電,又保持Data?唔係好明。

V (紅)---------------------加開關----------------- V
D+ (白)-- ...
mdws2002 發表於 2014-11-17 14:21

請問您話 加開關, 是否 手動開關? 如果喺手動開關, 個外置 HDD 都有, 我就喺想有個 USB 控制開關, 唔駛次次都手動, 機頂盒開機, 個外置 HDD 自動開, 機頂盒關機, 個 HDD 自動關機。 謝謝您!

PS: 個外置 HDD 喺用外置 12V 電源

請問您話 加開關, 是否 手動開關? 如果喺手動開關, 個外置 HDD 都有, 我就喺想有個 USB 控制開關,  ...
Midas 發表於 2014-11-17 14:53

咁樣就清晰好多啦。
即係你想你開機頂盒嗰陣,個Harddisk就同時供電。
我唸到最簡單嘅方法,就係用一個兩個插位嘅拖板。要開嗰陣,就兩個一齊開,要關嗰陣,就兩個一齊關。

不過,如果你所謂嘅機頂盒關機狀態,只係指用Remote關閉進入Standby Mode嘅話。
咁就睇下有冇其他高手師兄指教指教一下啦。