18650 電池叉唔入, 有冇得救?

拆開個尿袋取出四粒叉電, 用咗一排, 其中兩粒叉電叉唔入, 冇電流輸入, 有冇得整呢?
thx!!!

粒電仲有幾多v?

粒電仲有幾多v?
personlai 發表於 2014-11-21 17:00

1 粒是 2.8V, 另一粒 3.6V, 聽講話用 12V 去叉, 會回復 4.2V, 得唔得? 點叉法?

拆左保護線路就應該差得到

1 粒是 2.8V, 另一粒 3.6V, 聽講話用 12V 去叉, 會回復 4.2V, 得唔得? 點叉法?
sunwawa 發表於 2014-11-23 09:28

聽邊個講用12V 去差?
呢條友肯定同你有仇,想你死。
千祈唔好,鋰電超壓會爆,
另外鋰電放電電壓過低,就會死,無得救。
就算勉強救得返,都無用,容量都好細,放棄吧!

另外鋰電放電電壓過低,就 ...
kammoo 發表於 2014-11-23 10:52

thank you, 謝謝提點.
容量細唔緊要, 有時用黎點下 Led 燈仔, 唔係成日用, 成個月先叉一次電, 救到就救啦, 想環保.

另外鋰電放電電壓過低,就 ...
kammoo 發表於 2014-11-23 10:52

Ching 講得冇錯   12v 應該都幾爆下

via HKEPC Reader for Android

thank you, 謝謝提點.
容量細唔緊要, 有時用黎點下 Led 燈仔, 唔係成日用, 成個月先叉一次電, 救到就救啦 ...
sunwawa 發表於 2014-11-23 11:23

你用尿袋當差機用?
先唔講呢隻尿袋充電控制是否完善,
佢4 粒18650 並聯,4粒電池的內阻, 電壓及容量一定要匹配,否則好電都會被壞電拖死!
請注意。

你用尿袋當差機用?
先唔講呢隻尿袋充電控制是否完善,
佢4 粒18650 並聯,4粒電池的內阻, 電壓及容量一定 ...
kammoo 發表於 2014-11-23 11:57

試過好電壞電一齊叉, 可能就咁叉死咗....而家唔會一齊叉了..thx!