公屋 廚房洗碗盤漏水求救

上親人屋企,話有個門鉸有問題,上好之後,發覺個廚櫃漏晒水,唔識整,想問各師兄點搞

1.嚴重問題(藍圈)
洗碗盤緊急去水溢水孔冇駁,唔知邊個安,想駁返去水

底孔望上去:

2.紅色圈位漏水:

水龍頭樣:

呢個位係唔係用銅油灰整一整就會唔漏?

謝謝各位師兄救命~!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

即時上淘寶搵一搵,應該要成個隔氣換,真係唔知邊個高手唔駁溢水孔:

你唔係就咁換就ok?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

即時上淘寶搵一搵,應該要成個隔氣換,真係唔知邊個高手唔駁溢水孔:

你唔係就咁換就ok? ...
kmb3av188 發表於 2014-11-22 00:09

買之前
查清楚
早前無裝滿水去水
可能個石屎太厚,個窿深又細
放唔到手/工具入去安裝
就算買到新配件,先考慮 Size 大細及裝唔裝到

買之前
查清楚
早前無裝滿水去水
可能個石屎太厚,個窿深又細
放唔手/工具入去安裝
就算買到新配件,先考 ...
hongkongfun 發表於 2014-11-22 00:36

裝滿水必漏

石屎真係好厚,舊既溢水孔拔唔走,房署既野,好惡整
有冇師兄有經驗可以教小弟兩招?

直接揾返房處搞,我朋友屋企樣樣都揾房處整仲唔洗錢,
不過唔知係咪長者先免費

直接揾返房處搞,我朋友屋企樣樣都揾房處整仲唔洗錢,
不過唔知係咪長者先免費 ...
ken125111 發表於 2014-11-22 00:46

有d咁既事?

係,我仲問過朋友啲簡單嘢自己都整到,但佢同我講冇理由唔洗錢唔叫房處整,比佢激死,另外而家好多公屋維修都係外判出去,如自己整過佢有權唔同你維修仲要影埋相入電腦

同問。用緊九成似的龍頭,一樣的星盤,樓主所講的溢水孔一樣冇駁,星盤底滲水左起碼幾年了。想研究問題所在同以混合龍頭替代,但唔識拆星盤底果塊石屎板。

有d咁既事?
kmb3av188 發表於 2014-11-22 00:47

如果你住公屋
又係租
可直接去管理處投訴
約時間整
佢地有一批外判維修組攪
手工都合格,不過供應材料就差d
唔使理佢點攪
最緊唔使錢及花時間自己攪