[請教] 點先可以好安全咁差呢舊鋰電池?

話説我睇中左部現成遙控大腳八玩具,
買之前想了解多d,所以上網search吓d用家comments,
發現有人話用原裝USB充電線直充粒原裝鋰電(3.7V冇保護板)會過充發漲。
而家睇吓有冇方法可以好安全咁充呢舊電,
先再決定買吾買部遙控車。

http://www.rctw.net/thread-332796-1-1.html

我本身有部Belkin 2.4A USB 充電器,
話當充滿時,會自動啟動過充保護。
咁我係咪直接用返呢個就夠晒安全??

花兩百蚊買部 B6 差電機差就得囉 ................................

usb充手機嘅千萬不要用,單粒鋰電滿電截止電壓是4.2/4.3v,跟模型嘅充電器應該用到嘛。其實冇保護板嘅電池充電係好危險的。

話説我睇中左部現成遙控大腳八玩具,
買之前想了解多d,所以上網search吓d用家comments,
發現有人話用原裝 ...
alexn 發表於 2014-11-22 08:13

你須要一部安全的冲电器

usb充手機嘅千萬不要用,單粒鋰電滿電截止電壓是4.2/4.3v,跟模型嘅充電器應該用到嘛。其實冇保護板嘅電池 ...
gary012 發表於 2014-11-22 08:49

上面果條就係模型送嘅充电器 .....

alexn 發表於 2014-11-22 09:12

條USB線應該係充個大腳八., 唔係直接充鋰電.

alexn 發表於 2014-11-22 09:12

咁就要睇清楚或問清楚店家,佢條USB線,
是否USB 公頭內,已內置有充電控制IC線路 (如TP4056... )。
否則是不可以用USB火牛直充粒鋰電,好危險的。