焊接vga頭遇上問題

相隔左段時間,係tb買左vga頭了,諗住開工整一條會出殘影的vga線(3米長),事事旦旦剪左一邊,即時想死

條線得7芯+散銅線一串(好似d芯線一樣咁幼)

三色粗dd的線裡面係無屏蔽層
粗紅,粗黑,粗白,呢三條check左係1,2,3
幼綠係10
幼白係13
幼紅係14
幼黑,散銅線係 外殼,6,7,8,15

以上希望無記錯,因為試了一次唔成功,我連另一邊頭都剪了,所以現在條vga線係無晒兩邊頭.

想問點樣接上面的外殼,6,7,8,15?

或者現在兩頭都無vga頭,重新焊頭的話,用呢條7芯+幼散銅應該點焊呢?

----------------------------13/12/2014--------------------

初次成功了!

當中真係遇到好多問題,最主要我頭腦蠢......>.<   

第一條7芯線,好似其他師兄講,線質素太差,就算成功焊到VGA頭,仍然有鬼影......無計, 所以放棄呢條線
第二條14芯線.....因為太幼了.....整唔到......遲D再試
第三條,今次用LAN線8芯整,跟下圖接,成功有訊號,但........唔知係焊得唔好定乜,會無啦啦無左訊號.....再設下個手提又有返,當OK咁就整好外殼先再試....點知整好殼後又無訊號....唔知係個殼問題定點,但都提議下各位唔好買灰殼的VGA頭..因為個殼設計有問題,唔能夠將VGA頭插入手提的VGA位一半因為個膠殼頂住...LG電腦都係一樣...所以唔建議買呢款膠殼用

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

3米唔洗焊,買過條算啦。

安投影機d師傅都要幾個字先焊到一條,好難焊架,又唔係貴,你果條有殘影既又唔知係唔係足料

可唔可以用番剪下來的頭,焊接上原來的VGA線上?所有線跟原本顏色焊接,如果佢原本用到,焊接後包膠布,都應該可以用。

回覆 2# kmb3av188
淨係計焊又唔洗咁耐既

之前已買了30條3米vga,好甘下,加埋其他5米電腦電源30條都用左接近$1000,要買都要隔下一段時間,唔係老闆炸型

另外自己想學野

原裝vga頭係痴死晒我已試拎個頭出黎睇線色,可惜係根本
d膠阻晒睇唔到

相隔左段時間,係tb買左vga頭了,諗住開工整一條會出殘影的vga線(3米長),事事旦旦剪左一邊,即時想死

條 ...
chi333 發表於 2014-11-23 02:20

鬼影呢個cause,已經說明了本身條線質素差,內阻大,屏敝不足,就算換頭都無用,無得救,換過一條新的質量好的線好過。

鬼影呢個cause,已經說明了本身條線質素差,內阻大,屏敝不足,就算換頭都無用,無得救,換過一條新的質量 ...
kammoo 發表於 2014-11-23 10:44

鬼影真係要換線,有時鬼影時有時冇换左線就正常

(Sent from HKEPC iPad app)

用(他)表check吓個頭用D pin點接得唔得

補回條VGA線相比各位參考

1,2,3 針會接粗身白、紅、黑線
10針會接幼綠線
13針會接幼白線
14針會接幼紅線

餘下的幼黑線及散銅要點接呢?我用過萬用錶,發現6,7,8,15針任何一針都係與外殼連接,即係變晒做所謂共公地(但我其實唔係好明乜叫公共地,只係網上咁講),呢幾針係唔係用幼黑線及散銅線接?點接?