液晶缺劃---簡易修復熱壓斑馬紙

無聊下玩吓修復液晶屏缺劃

TB買嘅熱壓頭¥3.x,配60W辣雞使用《都諗咗成年先買 ,因為要用嘅機會很少,而且要修復嘅都唔係貴嘢,國內運費都貴過個熱壓頭,又順便買埋唔等使嘅嘢

溫度計,鴨記幾十蚊貨仔,室內外溫度及室內濕度
室內溫度缺劃(都成兩年冇理照用

一如過往的冇影過程
在pcb位cut走一段斑馬紙,用酒精清潔pcb,再用熱壓頭重新熱壓斑馬紙,搞掂,好簡單
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

樓主好手工,勁!

無聊下玩吓修復液晶屏缺劃

TB買嘅熱壓頭¥3.x,配60W辣雞使用《都諗咗成年先買 ,因為要用嘅機會很少 ...
digiman 發表於 2014-11-28 13:44

師兄,想問一下,係原位加熱都可以?定係一定要先移除原位嘅斑馬紙?

乜有D咁好既野, 真係要學習下先.
想請教下 ching 個熱壓頭點用既.  係換左個雞頭, 家係成支雞插入去?

師兄,想問一下,係原位加熱都可以?定係一定要先移除原位嘅斑馬紙?
mdws2002 發表於 2014-11-28 13:56

原位就咁用熱壓頭壓過都係唔得,懷疑斑馬紙碳膜已斷開或啲膠已甩開,唔cut應該唔得,好彩斑馬紙仍然夠長

想請教下 ching 個熱壓頭點用既.  係換左個雞頭, 家係成支雞插入去? ...
Super169 發表於 2014-11-28 14:05

就咁換雞頭咁,有分唔同W數直徑,本身有60W辣雞咪買60W熱壓頭

原位就咁用熱壓頭壓過都係唔得,懷疑斑馬紙碳膜已斷開或啲膠已甩開,唔cut應該唔得,好彩斑馬紙仍然夠長 ...
digiman 發表於 2014-11-28 14:19

OK,明白。
即係要剪短佢,然後清走留係原板上面嘅班馬紙。
然後再用剩下嘅紙再壓過。
如果都係唔得,就可能要換紙啦,Right?

想請教下 ching 個熱壓頭點用既.  係換左個雞頭, 家係成支雞插入去? ...
Super169 發表於 2014-11-28 14:05

買頭記得買埋條膠條。

OK,明白。
即係要剪短佢,然後清走留係原板上面嘅班馬紙。
然後再用剩下嘅紙再壓過。
如果都係唔得,就 ...
mdws2002 發表於 2014-11-28 14:24

yes
如果斑馬紙唔夠長,換過張斑馬紙要配合番規格(主要行距)

無意中揾到篇文,有解釋何解斑馬紙唔可以翻壓,不過啲中文:

http://www.researchmfg.com/2013/02/hsc-repair/