淘寶順豐國際轉運, 除左旺信仲有無其他聯絡方法?

順豐轉運個系統唔知 short 左乜野, 我有件野送到去, 佢話已經收左, 同一單號唔可以收第二次.
但係我上網去國際轉運度 check 番, 張單仲係待入倉, 即係未收貨.  

本想睇下佢既 FAQ (http://www.taobao.com/go/chn/transit/qa.php) 有無聯絡方法.
真攪笑, 竟然搵到類似問題, 講明有咁類似既 bug:

九、为何我收到转运商短信提醒我的宝贝已入库,在淘宝后台却看到宝贝待入库?
系统有bug,若出现这种情况,请第一时间联系转运商客服进行处理。

雖然我唔係提醒入左庫, 但結果都係當我已經入左, 唔肯再收.
明知系統有 bug 都唔 fix, 仲加入 FAQ.

今日不斷用旺信去搵客服, 全日都無人回, 只有自動答話:

[自动回复]親,您好!由於咨詢的顧客較多,為了避免您長時間等侯,您可留言您的建議或者需求,這邊會盡快回複親!

中途仲要識得答另一句, 話食緊飯無人...

[自动回复]親,現在就餐時間,有事請留言,我會盡快回複您的哦。

請問有無 ching 試過類似問題, 除左旺信仲有無其他方法搵客服?

今次呢單只係細路仔玩具, 連電都無, 只係一堆膠.  之前11.11 都買過, 同樣係國際轉運.  所以肯定唔關件貨事.
佢唔會因為之前果次收過, 當左係同一件野咁 onX 掛.
仲係幾張單都收哂貨, 本來係一次運落黎, 家陣都唔知等唔等好.

可以打去順豐問:2730 0273

有勞師兄將跟進發展情況登出,好讓我等作參考用,謝謝!

可以打去順豐問:2730 0273
isaackelvin 發表於 2014-12-2 06:32

順豐香港唔受理國內轉運的問題.
之前在順豐的網頁, 等了半小時左右有真人回應, 但他給我的答案是他們看不到轉運方面的資料, 要我去搵番轉運果邊既客服.  但轉運既客服, 我幾乎每小時番言一次, 都沒有回應 (只有自動回覆).

或者一陣試下打去再問問, 希望電話同網站既客服唔同.  
不過, 唔收貨既係天貓服務部 (即係家陣既  菜鳥驛站), 應該唔直接關順豐事.  
果度既客服個名係叫 "順豐出口轉運平台", 專門負責轉運問題的.

佢個轉運倉應該出左事,我25號下單,4日都係待出庫,到尋日先收到,最奇怪的事的寄貨地址唔係深圳,而係廣洲番禺

佢個轉運倉應該出左事,我25號下單,4日都係待出庫,到尋日先收到,最奇怪的事的寄貨地址唔係深圳,而係東 ...
kongisp 發表於 2014-12-2 09:12

地址係: 广东省 深圳市 宝安区 宝安区福永街道福永工业一路中信工业城一楼(天猫集运香港仓)
應該係淘寶自己填既, 唔會攪錯.  可能由東莞收左分發過去.

地址係: 广东省 深圳市 宝安区 宝安区福永街道福永工业一路中信工业城一楼(天猫集运香港仓)
應該係淘寶 ...
Super169 發表於 2/12/2014 09:14 AM

之前發貨地址係广东省 深圳市 宝安区 西鄉鎮,25號個次變左广州番禺洛溪岭南国际电子商务产业园

呢排勁多人退款
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢排勁多人退款
kongisp 發表於 2014-12-2 09:28

頂...如果退左再寄, 唔知點計.
國內果邊可能要比多次運費.
如果今日仲係無人回我, 都只可以叫國內快遞改送另一個地址.

本來順豐石門站有得攞, 方便好多, 唔駛出閘, 攞完搭番車番屋企都好方便.
而且用國際轉運唔駛自己再填報貨物內容, 免得有問題又話我墳得唔清楚了.
唉...但係佢個系統咁 X, 明知有咁既 bug, 都可以寫入 FAQ, 真係第一次見 FAQ 講明系統有某類 bug.

下次都唔知仲幫唔幫襯.

打左去香港順豐, 香港真係好 D, 轉運既都受理.
不過, 只係叫我留低哂 D 資料, 佢幫我去問番上面發生乜事, 然後等佢打番比我.
即係又要等....... 希望佢唔會係耍我喇.