[操作疑難] 麻煩大家幫我諗一諗

我有個膠龜缸, 水高約 6cm.
缸約 50 x 30cm 大
養左一隻巴西龜, 佢疴完屎本來冇乜野. 但佢隔一陣走來走去就會整爛啲屎.
跟住啲水好快就會變黃泥水咁.
因為唔近廚廁, 換水比較困難, 想濾走啲屎.

試過細水妖精, 冇乜用, 可能真係太細.
試過掛邊式既濾水, 有啲用, 但只係減慢左少少. 而且每次換水要洗多一樣 (結果係旅行時先會用)
有諗過放個隔係缸底等d屎沉落去, 但呢個一來唔而搵, 二來隻衰野捲起啲屎又有機會踩爛, 仲多件野整爛啲屎, 又多件野洗.

用大既濾筒, 貴, 費電, 仲要搵地方. 同埋隻野好多屎, 生物環亦唔需要.  所以唔係option.

而家想做既係一個類似水底吸塵機. 隻龜會做水流, 其實類似水妖精既原理就可以, 但水深只有6cm, 有冇計?

已有工具, 氣泵一個 (用16850). USB太陽能板一塊.. (免插電嘛)
大家有冇計諗? 謝謝

我都有相同問題,日日要洗龜盤
超低水位濾水器,睇吓幫唔幫到你

我有買但未用過,成日想diy個大龜缸先用
https://www.youtube.com/watch?v=WXAgwveg82w

用膠板整斜個底, 再用格仔板舖地, 板底用掛濾將屎抽出...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

試下養菌

我都有相同問題,日日要洗龜盤
超低水位濾水器,睇吓幫唔幫到你

我有買但未用過,成日想diy ...
digiman 發表於 2014-12-2 11:40

呢隻低水位果陣, 無乜水流, 都唔知佢吸到幾多了.

d 屎有幾重先 ?
太重都冇用gor wo

應該有養龜用潛水泵,隔屎效果會更好,去D寵物討論區問下應該會好多人識

呢隻低水位果陣, 無乜水流, 都唔知佢吸到幾多了.
Super169 發表於 2014-12-2 13:43

未用但試過,正如上面第一張圖片咁嘅流量,都唔算弱
個潛水泵係最底,吸力都唔錯,如要整成個缸水流就要diy引水去另一邊先較好
買時已打算整兩層龜缸,不過到依家都未動手

未用但試過,正如上面第一張圖片咁嘅流量,都唔算弱
個潛水泵係最底,吸力都唔錯,如要整成個缸水流就要d ...
digiman 發表於 2014-12-2 14:27

如果清缸底既都仲可以, 如果有沙石既, 基本上 D 屎好快跌落去卡左去沙石度.
除非水流好夠, 未到底就吸左過去, 但係咁淺水, 一下就到底了.
佢既設計係上面出水, 流番去個吸水口既前面, 如果水深既, 影響唔大, 仲有水流. 但如果淺水既話, 我怕好易變成水閘, 將 D 野向外推, 仲更加吸唔到遠處既垃圾.

試下養菌
jerrychan0610 發表於 2014-12-2 13:14

龜冇必要養菌喎 (獸醫話)