請教大家 慳電膽 熱力問題

我想問, 我屋企個燈罩寫住 MAX 60W 佢本身送既係烏絲燈, 我問過人, 佢話個度寫係因為驚OVER 60W 太熱會個燈罩爆, 咁我想問

如果我轉用飛XX 個一隻球型 18W 慳電膽 會唔會過熱, 令到個罩爆呢?.

飛XX個隻18W 球型燈話 = 100W

可能燈罩未熔慳電膽先壞

可能燈罩未熔慳電膽先壞
TakTak 發表於 2014-12-3 17:17

我驚嘛
因為我見佢寫60w max 即係慳電膽熱力唔高?

你行落鴨記親手感受下唔同胆發出的熱力.你就知答案.

你行落鴨記親手感受下唔同胆發出的熱力.你就知答案.
lnchu 發表於 2014-12-3 17:41

唔直接話答案你聽

1)能量守衡,18W點都變唔到100W
2) electrical enengry -> light energy + heat energy
打比喻
2a) 鎢絲 electrical enengry 100W-> light energy 6W + heat energy 94W
2b) 慳電膽 electrical enengry 18W-> light energy 6W + heat energy 12W

via HKEPC Reader for Android

唔直接話答案你聽

1)能量守衡,18W點都變唔到100W
2) electrical enengry -> light energy + heat energy
...
ccchhhuuunnn 發表於 2014-12-3 18:10

原來係咁, 發熱量底好多喎

如果係密封式燈罩,好易焗死粒慳電膽
呢啲電子嘢,焗兩焗好快就瓜柴

我驚嘛
因為我見佢寫60w max 即係慳電膽熱力唔高?
chris_ 發表於 2014-12-3 17:26

Sorry, 係我講得唔清楚
其實我嘅意思係同 8樓一樣

...飛XX個隻18W 球型燈話 = 100W....
chris_ 發表於 2014-12-3 17:14

人地係想講 18W 耗電量的閒電膽可發出相等用 100W 電烏絲燈的亮度