維修機頂盒電源板....

大佬, 有一部機壞機頂盒, 開機 panel 面冇顯示, 檢查之下是機裏的電源板壞, 壞板表面看不到有問題, 無從入手.

試過把電源板換上電腦火牛 + power supply, 可以正常開機.

小弟做了以下測試, 發覺是電源板的 5V 的輸出有問題, 請問點樣整呀? thx!!!

回覆 1# sunwawa

見你個表係5V輸出過低, 但當你接上外置5V電源時其他電壓全部電壓不足,
你過外接5V除比電主板外有無入埋power supply?
有可能係個power supply feed back係5V到取樣,
見電壓高過臨界值就調低輸出, 你試下:
1. 外置5V唔好駁去power supply
2. 外置5V經一粒二極管電駁入去.

不過例牌睇下邊粒係5V輸出電容, 拆出嚟check下.

部機好熟面口!

我部機以前都試過通電後不能 Boot 機,望落供電板的電容外觀是正常無漲,但 3.3V 電壓不足,換了負責 3.3V(反正拆開都順手換了 5V)的電容後,部機即刻返生。

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1974083

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2069796

回覆  sunwawa

見你個表係5V輸出過低, 但當你接上外置5V電源時其他電壓全部電壓不足,
你過外接5V除比電主 ...
kwliu 發表於 2014-12-6 20:32

外置 5V 我是咁駁的.

換佐紅圈果兩粒電容,結果同 case:4 一樣. (右下角紅色方框是 FUSE 位置)

部機好熟面口!

我部機以前都試過通電後不能 Boot 機,望落供電板的電容外觀是正常無漲,但 3. ...
C_Law 發表於 2014-12-6 20:50

哈哈 99% 是你部機, 是藍田交收果次.

上次試咗電源板 + 外置 5V (case:6) 唔得, 今次從電源板抽 12V 用汽車usb叉電板轉 5V, 再駁去 5V 果邊, 即 case:7, 結果全部電壓不斷

跳, 由 0V 至幾 V 不等, 請看表.

哈哈 99% 是你部機, 是藍田交收果次.

上次試咗電源板 + 外置 5V (case:6) 唔得, 今次從電源板抽 12V 用 ...
sunwawa 發表於 2014/12/7 12:36

藍田!?

要換的應該是藍圈內的兩粒電容。

純綷靠估,3.3V 和 5V 用於數碼部份,用較大電流。+/-12V 用於 Analogue 部份,相對地用好小電流,塊供電板本身無預 +12V 扯大電流,你由供電板的 12V 經車用 12>5V 轉換器再去主板的 5V,塊供電板的 12V 根本不夠電出。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

藍田!?

要換的應該是藍圈內的兩粒電容

咁呢個黃色紙袋是不是你的?

已更換藍圈內的兩粒電容, 成功了! 可以正常開機了, 唔該晒!!!

冇esr表在線測試,只有焊出呢度。
焊得出呢不如換哂大水桶試下,又唔係好貴! ...
ahwah133 發表於 2014-12-7 16:21

esr 表, 係唔係唔拆電容, 都可以度到好定壞?

好, 遲 d 試下換晒水桶, thx!!!

點解塊板咁燶?平時好熱嗎?D cap 太熱會快死