[操作疑難] 宜家yen咁平 香港有冇地方買到日水電器

yen就平左咁多 但係經代理既行貨又冇平過

via HKEPC Reader for Android

日水電器用110V架喎

日水電器用110V架喎
billyck2 發表於 2014-12-13 01:57

110V 唔係問題, 60Hz 未必用到

110V 唔係問題, 60Hz 未必用到
only 發表於 2014-12-13 20:23

呢個唔係問題
因為東日本係行50Hz
西日本先係行60Hz
我好似未見過有日本電器唔可以成個本洲都用到
反而邊度買同放咁大隻牛先係問題

即係日本電器唔岩香港用?

leungzboy 發表於 2014-12-14 14:13

咩都要揹隻變壓牛,或者屋企架個110V私人電網咪得囉
不過你要自己記得就得,唔係110V野插錯去220V就有煙花睇
以前玩影音日本遊戲機時好多人都咁玩(不過果類都係用電量唔大咁啦)
家居電器用哂就...分分鐘隻牛貴過件電器本身

leungzboy 發表於 2014-12-14 14:13

就咁插真係唔O岩用, 要買降壓牛,你要諗清楚

日水電器用110V架喎
billyck2 發表於 2014-12-13 01:57

嚴格黎講日本水貨電器有分兩種電壓架! 有分 100V(日本仔本土使用), 同埋 110V (岀口版), 當然 100V 版本質量同用料是最好的, 因為日本仔係好野留返自己用架!~
以前成日落旺角友誠睇日本水貨電器架, 唔知而家仲有無賣呢?

用料一定日本仔本土使用最好,不過要加隻降壓牛,又要一舊錢,又無保,師兄要諗過