想問下香港屋企自己換大陸10A蘇板係咪犯法的?

住緊唐樓有個15A大圓腳蘇已N年無咩點用,家中間唔中又有啲大陸電器用下⋯
想直接將個15A圓腳換個10A大陸板,唔使轉嚟轉去咁麻煩又危險⋯

住緊唐樓有個15A大圓腳蘇已N年無咩點用,家中間唔中又有啲大陸電器用下⋯
想直接將個15A圓腳換個10A大陸板 ...
JP-YUEN 發表於 2014-12-17 04:13

Yes! 所有固定電力裝置, 一定要揾合格有牌師傅去整架! 否則係遺法架!

幾時插蘇都嫉成固定電力裝置架?...可以拎黎拎去架喎

billyck2 發表於 2014-12-17 08:42

大陸10A蘇板喎, 唔係插蘇喎, 點解唔係固定電力裝置? 就算插蘇頭改左10A大陸插頭, 插蘇底座唔駛改可以插到落去咩? 改蘇底已經係固定電力裝置啦。

如果蘇底是固定電力裝置
咁唯有剪電線,換左個插蘇做英規13A囉

我以為佢講係牆身面板呀! 因為唐樓一般牆身面板係 15A 大圓腳, 同 5A 小圓腳兩種掣面, 所以換掣面都算係固定電力裝置掛?

我以為佢講係牆身面板呀! 因為唐樓一般牆身面板係 15A 大圓腳, 同 5A 小圓腳兩種掣面, 所以換掣面都算係 ...
sonycliepda 發表於 2014-12-17 09:32

總之有電比蘇底座 (拖扳除外,拖板都有插頭), 果啲全部都係固定電力裝置,

總之有電比蘇底座 (拖扳除外,拖板都有插頭), 果啲全部都係固定電力裝置, ...
smallstar 發表於 2014-12-17 09:49

請問下佢成篇野邊隻字寫蘇底呢?...
人地講黎講去都只係講緊插頭,你做咩腦補左去蘇底架?
人地講左,你就話人地講右唔岩,你其實有冇睇人地寫咩架

請問下佢成篇野邊隻字寫蘇底呢?...
人地講黎講去都只係講緊插頭,你做咩腦補左去蘇底架?
人地講左,你就話人 ...
billyck2 發表於 2014-12-17 10:16

你睇清楚先啦" 大陸10A蘇板" 呀!  "家中間唔中又有啲大陸電器用下" 大陸電器係八字腳或同兩隻扁腳, 15A 係香港舊插座既標準, 蘇板你話係插頭??

插蘇 = 插(plug) + Socket (插座),  (So=蘇) 啲電氣佬簡稱
拖板= 可以週違拖既插座,  蘇板= 因定插座

但我之前聽電氣佬講, 簡單分係供電部份... 受電部份可以自已換, 如燈泡...