手上拿著LED, 可以用左身上的靜電?

假如我渣著一粒LED的兩隻腳,有無用?
如果無, 點接先可以用左身上的靜電? (除左買專用產品)

回復 1 #3ldk

如果你身上的靜電是直流電應該得

via HKEPC Reader for Android

咁不如講下點樣可以係唔接地既情況下, 可以放走身上的靜電? 要24小時不停放果隻, 唔要儲到一定電量, 掂到金屬啪一聲放晒果隻

回復 3ldk

如果你身上的靜電是直流電應該得

via HKEPC Reader for Android
sunwawa 發表於 2014-12-18 18:30

渣個橋整再駁led得唔得架...

回覆 2# sunwawa

乜靜電有分AC/DC? 

咁不如講下點樣可以係唔接地既情況下, 可以放走身上的靜電? 要24小時不停放果隻, 唔要儲到一定電量, 掂到金 ...
3ldk 發表於 2014-12-18 20:22

我都想知有乜物品可以除到身上靜電,我今日已電到十幾二十次

我都想知有乜物品可以除到身上靜電,我今日已電到十幾二十次
chi333 發表於 2014-12-18 11:10 PM

有版友提過靜電手帶,但似乎要坐定定同接地 

當你身上真係儲到禁上下電, 點解你又覺得你左手同右手既電勢差係唔同
定係一手拎住LED既+腳, 再將-腳touch去其他金屬

靜電就應該係DC黎咖啦, 不過你都要搵個Gnd比你放走
唔想一下子放到啪一聲, 咪拎粒R定期放, BTW, 要我感做我情願比電電算啦

當你身上真係儲到禁上下電, 點解你又覺得你左手同右手既電勢差係唔同
定係一手拎住LED既+腳, 再將- ...
shingzhk 發表於 2014-12-18 23:51

但我見好多都唔洗接地
http://www.taobao.com/product/%E ... 89%8B%E7%92%B0.html

R係咩黎?

當你電到有陰影, 無論掂乜都驚既時候, 就會明白唔會情願比電電

但我見好多都唔洗接地

R係咩黎?

當你電到有陰影, 無論掂乜都驚既時候, 就會明白唔會情願比電電 ...
3ldk 發表於 2014-12-19 01:30

見其"4"
http://baike.baidu.com/view/2466284.htm
無線防靜電手帶用既係打雷原理, 有冇用就見人見志啦

R係指Resistor, 簡單D講即係長期幫自己慢速放電
原理同有線防靜電手帶無異