[操作疑難] 抽濕機壞咗?

前一排都好干燥下,所以部抽濕機(三菱,型號見圖)都無開,今日見落雨,濕度又高番d,諗住開黎抽下濕,點知插電之后淨係出咗個 "E0 %"(見圖紅圈,平時呢個位係顯示濕度既), 按POWER制都無晒反應,有無師兄知道壞咗咩野呢? 唔該晒先

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

參考MJW-E-12060.pdf
E0
P10 connector out of position
Room temperature thermistor blowout

Check the P10 connection.
Check the room temperature and humidity sensor board.

唔該晒師兄,好有用啊,多謝

番去拆機先

參考
E0
P10 connector out of position
Room temperature thermistor blowout

Check the P10 connection ...
邊個邊個 發表於 2014-12-20 01:28

今日按師兄指示,拆咗部機,揾到p10位置連住既濕度探測模板,白色呢粒應該就係sensor,但發現有一粒嘢(紅圈,應該一隻腳喺A,一隻腳係B),B呢隻腳應該連埋紅圈既頂,但唔知點解斷咗,呢粒野係咩黎? 電阻??  我試過用條電線連埋B腳位同紅圈頂位,部機就識得著機,所以應該就係呢粒嘢斷咗隻腳引致開唔到機,所以想問清楚呢粒到底係咩嘢,同埋邊度有得買番粒呢? 唔該晒師兄

今日按師兄指示,拆咗部機,揾到p10位置連住既濕度探測模板,白色呢粒應該就係sensor,但發現有一粒嘢(紅圈, ...
fkjohnny 發表於 2014-12-20 10:54 PM

照#2就是thermistor吧?

照#2就是thermistor吧?
TH30 發表於 2014-12-20 23:10

師兄,你意思紅圈呢粒野係thermistor?? 熱敏電阻??

白色先係 humidity sensor
thomasc5 發表於 2014-12-20 23:25

師兄,係啊,白色應該係humidity sensor,咁紅圈呢粒呢? 真係thermistor,熱敏電阻? 點睇阻值同埋spec呢? 唔該晒