18650 不能充電?

之前係TB買左把手電鑽, 同時跟了2舊鋰電池組, 用左年幾都無乜問題

上個星期打算用部B6充電, 2粒電充完, 裝返上支手電鑽, 只有燈著,唔會鑽.
然後再攞返去部B6就充唔到, 話正負極到轉左.
拆晒D電出嚟睇, 其中一粒電壓去到4.8V....
呢粒仲有無得救??

18650滿電只有4.2or4.35v,唔會去到4.8咁高

4.8咁高有無圖/相睇下

很正常,一致性平衡回路失效或压跟没有平衡回路充几次后便会这样了,另外4.8v基本电池便报废了,4.2v是安全使用电压,在这范围内使用不会对电池有过多的不良影响,保护板的截停一般在4.3左右,充到4.8v基本就肯定要换了,而实际上,锂电池的最高电压是可以上到30V的,当然这电池就肯定报废了

大陸買電批質量好參差不齊, 我用了半年到就死咗兩舊電池!
想搭單問下, 就算電池無問題, 點樣知道叉機係正常叉電放電呢? 可否用他錶測量到?
因為剛剛自己換了三粒動力電, 想知道叉機可唔可以正常去叉電.謝謝回覆

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

很正常,一致性平衡回路失效或压跟没有平衡回路充几次后便会这样了,另外4.8v基本电池便报废了,4.2v是安全 ...
sunnybar 發表於 2014-12-23 11:19

是保護板出問題? 還是B6出問題 ?同一日充2舊電都有相同情況..
如果係保護板/B6出問題,再買新電都有相同問題出現?

是保護板出問題? 還是B6出問題 ?同一日充2舊電都有相同情況..
如果係保護板/B6出問題,再買新電都有 ...
jerrychan0610 發表於 2014-12-23 12:38

你用b6如何充?
有拉平衡线出来?
还是直接以11.1v去充电?
没用过b6不太清楚
按道理若是正常拉平衡线的方式使用的话b6没可能把其中一粒电充至4.8v

你用b6如何充?
有拉平衡线出来?
没用过b6不太清楚
按道理若是正常拉平衡线的 ...
sunnybar 發表於 2014-12-24 09:20

佢應該係冇用平衡充充死左, 正常用專用充電器個充電接口同放電唔同

大陸買電批質量好參差不齊, 我用了半年到就死咗兩舊電池!
想搭單問下, 就算電池無問題, 點樣知道叉機係正常 ...
小生 發表於 2014-12-23 11:57

Ching個粒甘似我係taobao 買 60人仔個d
我都換左電,之前好似好快冇電。後黎打開換電再check 下d 電發現係因為唔平衡。2粒 3.6 V 1粒 4.15V
應該係甘所以一直都充唔滿

你用b6如何充?
有拉平衡线出来?
没用过b6不太清楚
按道理若是正常拉平衡线的 ...
sunnybar 發表於 2014-12-24 09:20

部B6只接+/-極差.
我有2粒航模電池都大左肚, 唔知關唔關B6事,但呢粒電池都係用平行充的.