[開箱] 淘寶買床記...

阿仔越黎越大, BB床已經唔夠訓. 可惜屋企細, 原本放BB床個位有限.
去Ikea睇過, 最細的都差唔多成兩米長, 又搵唔到有地方有現成的賣.
所以... 挺而走險... 去淘寶!

好唔容易, 搵到張150 x 70cm的...

仲要寫到明冇甲醛, 唔洗諗, 即買!
已問明店家, 送唔送香港. 佢話送, 連埋運費RMB660.

一星期後, 送到屋企. 原來都成30kg重.
冇放入屋, 只放喺電梯大堂. 盒都冇拆, 成個電梯大堂已經好勁刺鼻氣味... 知出事...
之前已經買左甲醛試劑, 大派用場.

左手面, 放喺個電梯大堂個盒附近.
右手面, 放喺個盒的破洞度.
奶曬野...

都買左番黎, 砌埋佢啦...

螺絲俾一大堆, 但偏偏少左欄柵個三口, 用長size的頂住先.
平心而論, 幾舊水野, finishing唔算太差.
唉... 冇計... 都要搵方法搞搞佢...
好彩! 屋企有天台!

由佢風吹雨打曬下啦.
同時, 去海馬訂埋張乳膠.

一星期後, 再test, 甲醛真係冇左, 但係有陣木味, 唔算大, 可以接受.
想問問各位師兄, 啲木味點可以散埋佢?
其實, 啲甲醛點解會有, 係用黎做乜的?
張床真係松木? 定係都係合成板?

後記:
去淘寶買傢俬預左有手尾.

阿仔越黎越大, BB床已經唔夠訓. 可惜屋企細, 原本放BB床個位有限.
去Ikea睇過, 最細的都差唔多成兩米長, 又 ...
nokia8850 發表於 2014-12-22 14:42

嗰陣時我老婆用碳袋嚟吸味………

mdws2002 發表於 2014-12-22 15:28

你嗰陣時老婆, 同而家老婆唔同??

大陸買木器件,最大問題係防蟲處理,小心因小失大。

你嗰陣時老婆, 同而家老婆唔同??
jerrychan0610 發表於 2014-12-22 15:39

我個嗰陣時係指買張木床返嚟嗰陣啫………

我十一月頭o係特格買左set 實木傢私,到宜家都重有味,試過曬活性炭,空氣清新機都冇用....

大陸買木器件,最大問題係防蟲處理,小心因小失大。
evec 發表於 2014-12-22 15:46

有人提過我. 但我趕住要, 唯有出此下策.
亦其實, 特格、翡翠都係呢啲質素.

我十一月頭o係特格買左set 實木傢私,到宜家都重有味,試過曬活性炭,空氣清新機都冇用.... ...
pigmich 發表於 2014-12-22 15:56

有冇聞到喉乾, 唔舒服咁?

mdws2002 發表於 2014-12-22 15:28

咁大張床, 要幾大袋碳?

咁大張床, 要幾大袋碳?
nokia8850 發表於 2014-12-22 16:55

http://detail.tmall.com/item.htm ... 0794&abbucket=2

類似呢啲咁,不過嗰陣佢只係用咗兩包。

不過都要過一排先無。
所以我都唔知真係佢吸晒定係啲味自己散晒………