[操作疑難] RJ45 拉駁 問題 ???

屋企牆身有個 rj45 socket 係咪表示全屋rj45 都可互通?

我想問以下駁法work 嗎??

但最後 PC 都上唔到網
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ethernet 頭唔係行bus的要知牆內線頭尾關係
(homeplug至可在家居隨意挿.)

ethernet 頭唔係行bus的要知牆內線頭尾關係
(homeplug至可在家居隨意挿.) ...
hon829 發表於 2014-12-25 22:41

thank ching
咁係行邊種?
要知牆內線頭尾<===係咪行ring ??
可以俾幾個keyword 我上網搵下資料嗎?

thanks

你以為係電線?咁都得?
屋企牆身有個 rj45 socket 係咪表示全屋rj45 都可互通?

我想問以下駁法work 嗎??

但最後 PC 都上唔到 ...
cheryl12 發表於 2014-12-25 22:32

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

你以為係電線?咁都得?

(由 HKEPC Android 手機版 發出)
cyberyeah 發表於 2014-12-25 22:51

就係唔識先上黎問
我知我 6+1 左

thank ching
咁係行邊種?
要知牆內線頭尾
cheryl12 發表於 2014-12-25 22:51

正常點對點用straight through cable!
那是否確定room 1頭是"直接"駁通room 2頭的(並沒接其他?)
D pin位接駁是否正確

牆身個rj45 socket 你拆出來看下有冇線先最好,有位唔代表有線,有線唔代表會通

回覆 1# cheryl12

rj45 係行星形接法,你嘅接法肯定唔work。

你要ROOM2牆身rj45 socket直接去router至得。

正常點對點用straight through cable!
那是否確定room 1頭是"直接"駁通room 2頭的(並沒接其他?)
D pi ...
hon829 發表於 2014-12-25 23:14

我想room 1 頭唔係直接駁去 room2 頭

回覆  cheryl12

rj45 係行星形接法,你嘅接法肯定唔work。

你要ROOM2牆身rj45 socket直接去router至得。 ...
高登阿伯 發表於 2014-12-25 23:17

如果係星形接法

我係咪要係Centre 個socket 果到將room 1 同 room 2 直接駁埋就ok ?
Centre 係咪最近屋企大門果個電話線位??
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊