[操作疑難] 水龍頭好紧,請求幫肋!

上下開關同左右擺動都啜住,但又正常鎖住無漏水唔知係什麼問題,會係磁芯嗎?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

會唔會係水壓問題
我公司個水龍頭(唔係你果款), 有時好難開, 但如果開一開附近的水龍頭再開就冇事

關咗來水大制無水到都係緊,落啲WD40仲啜到吱吱聲!

回覆 3# fung8

你自己都check到無水壓都好緊重有吱吱聲,關上來水掣將龍頭拆開係d啜緊地方加D矽油膏或花士令。
唔漏水係因為個龍頭瓷膽D封水膠圈重好正常但果d要活動零件及較位由於有水垢,日子有功會啜住,唔拆開清走d水垢同加d潤滑油脂(唔好加稀油,保持唔到)冇乜效。

Thank!係咪要成個拆落來至可以分解拆散,還是從上面拆就得?

回覆 3# fung8

水龍頭落40?

回覆  fung8

水龍頭落40?
chun 發表於 2014-12-26 17:20

唔似住家!

係WD40,我想利用它流落個个好似波頭的物体希望鬆到。

磁芯有砂入左去,要先攪源頭,安裝全屋過濾,唔聽我講的話,今日整好幾個月後又係咁卡,全屋水喉都會先後出現類似症狀。

我用呢類,唔易裝的,我學過水喉大工就唔覺得難:

http://5metal.com.hk/node/10677/comment

價錢係一千左右,裝工另計(大概HK$1000.00 以下,兩個鐘裝完),濾芯 HK$20.00,我呢區水質好差,三個月就會積好多鐵秀同砂。

水壓每吋 120 磅以下,都無問題。