[操作疑難] 有無豐葉15A 拖板買,比暖爐用,想安全d

15A  拖板(1.5MM線粗), 改13A 插頭

暖爐你都敢用拖板?...未過年咁快就想睇燒煙花?

暖爐你都敢用拖板?...未過年咁快就想睇燒煙花?
billyck2 發表於 2014-12-27 01:14

暖爐用拖板有乜所謂, 知道電器既額定功率
合Loading感用就唔會有問題,
BTW, 拖板除左分插仲用黎延長

雖然我覺得用15A拖係多此一舉啦, 不過樓主講到感
點解唔自己配線落板, 仲慳功夫

照師兄咁講冷氣都可以用拖板.

如用1.5mm線或者2.5mm粗線 有無用?

一般拖板線幼危險,所以想買粗線拖板,都係唔安全?

如用1.5mm線或者2.5mm粗線 有無用?

一般拖板線幼危險,所以想買粗線拖板,都係唔安全? ...
vv3d1 發表於 2014-12-27 11:59

好多時A1版出事都係拖板理論上線夠粗負荷到就得,但係用拖板變成有兩個插頭,又多咗銅片接觸位,咁接觸不良機會又大咗
不如去買條夠粗嘅軟線直接換咗原裝線好過

暖爐我都會用拖板,唔近插座無辦法。其實豐業13A拖板的線已經幾粗(外觀上),我估13A同15A拖板嘅線應該無分別,何況2000W的暖爐耗電也只是10A,無必要搞咁多野。要穩陣不如自己買料整,同埋一入一出用單頭拖板。

暖爐我都會用拖板,唔近插座無辦法。其實豐業13A拖板的線已經幾粗(外觀上),我估13A同15A拖板嘅線應該無分 ...
ckshum 發表於 2014-12-27 18:45

拖板唔係話唔用得,要拉就只拉單頭拖板,插返單穌底就問題唔大,拖板多出事,係因為太多位比人插
自用會克制,但整比人用,佢會推整得幾多個位比佢,就更係用盡佢啦...就會出事
呢度就有人問過,上限13A,咁咪用個1出N拖板,係咪等如13A X N個囉...

呢度就有人問過,上限13A,咁咪用個1出N拖板,係咪等如13A X N個囉...
billyck2 發表於 2014-12-27 06:57 PM

果D火星人你教佢又好鬧佢又好啦
唔好因此禁晒所有地球人用拖板好無